Friss hírek

2009.11.25. 09:49

KSH: visszaesett idén az áruszállítás

<p>Csökkent az idei év elsõ háromnegyed évében az áruszállítás itthon, párhuzamosan a gazdaság visszaesésével. A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölt összesítése szerint a szállított áruk tömege 13 százalékkal volt kevesebb, míg az úgynevezett árutonna-kilométerben mért teljesítmény 10 százalékkal esett vissza az elõzõ év azonos idõszakához képest. Hasonlóak az adatok a személyszállítással kapcsolatban is: a közutak és Ferihegy is kisebb forgalmat bonyolított.</p>

A személyszállításban az utasok száma 7, az utaskilométerben mért teljesítmény pedig 6 százalékkal csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentésébõl. A belföldi utas szállításban egyébként a buszforgalom súlya a legjelentõsebb, 78 százalékot tesz ki. A nemzetközi szállításban 61 százalékos részesedésével a légi közlekedésé a vezetõ szerep, a vasút 24, míg az autóbusz 15 százalékos hányadot képvisel.

A ferihegyi repülõtér az év elsõ kilenc hónapjában 6,2 milliós utasforgalmat bonyolított, ez 6 százalékkal alacsonyabb az elõzõ év hasonló idõszakához képest. Kevesebb volt a reptéren megforduló gép is, 7 százalékkal. A legnagyobb forgalmat lebonyolító légitársaságok közé tartozik a Malév, a WizzAir vagy a Lufthansa.

Az áruszállításban általában már kétszámjegyû volt a visszaesés. Közúton ez 12 százalékos csökkenést jelent, míg vasúton ennél is magasabbat, 20 százalék feletti visszaesést lehetett elkönyvelni.

Ezek is érdekelhetik