Friss hírek

2009.11.25. 13:34

KÖRNYEZET - Elsivatagosodik India

<p>India területének már csaknem egynegyede sivatag vagy a sivatagosodás veszélye fenyegeti - állapította meg egy szerdán közzétett tanulmány. A fõ ok az erdõirtás és a túllegeltetés.</p>

A már elsivatagosodott és a veszélyeztetett területek együtt több mint 80 millió hektárt (0,8 millió négyzetkilométert) tesznek ki, ami India 3,28 millió négyzetkilométeres teljes területének csaknem 5 százaléka. India területének több mint 32 százalékát érinti a talajdegradáció, amely elsõ sorban az ország északi és nyugati területeit, Rádzsaszthán, Kasmír, Gudzsarát és Mahárástra államokat sújtja.

A tanulmány kiemeli, hogy India az egész Föld szárazföldi területeinek csupán 2,4 százalékát teszi ki, de ezen a területen a világ lakosságának 16,7 százaléka és állatállományának 18 százaléka él. Vagyis a szárazföldi természeti forrásokra irdatlan nyomás nehezedik.

Az emberi tevékenység mellett a sivatagosodás további okai a csapadék csökkenése, valamint a víz és szél okozta erózió. A helyzetet súlyosbítja a káros mezõgazdasági gyakorlat.

A tanulmányt az Alkalmazott Ûrkutatási Központ és a Current Science címû tudományos lap közösen végezte mûholdas térképezés alapján. Ez az elsõ országos felmérés a talajdegradációról.

Nem sokkal ez elõtt a tanulmány elõtt tette közzé a McKinsey tanácsadó cég, hogy 2030-ra India vízszükséglete megduplázódik, aminek következtében kiszáradhatnak a folyóvölgyei. A rizs, a búza és a cukor iránti igény növekedése miatt a hatalmas mezõgazdasági szektor 2030-ban már 1,5 billió köbméter vizet igényel, csaknem kétszer annyit, mint Kína.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!