Friss hírek

2009.11.18. 14:34

KLÍMA - A népességnövekedés kezelése segítené a klímavédelmi küzdelmet is - ENSZ

<p>Jelentõsen segítené a globális felmelegedés elleni küzdelmet, ha sikerülne megállítani a világ népességének növekedését, állapította meg egy precedens nélküli ENSZ-jelentés, amely szerdán jelent meg. A dokumentum megvilágítja a népességnövekedés és a klímaváltozás közötti összefüggést.</p>


Ha lassabban növekszik a világ népessége, akkor könnyebb enyhíteni a klímaváltozás hatásait, és akkor a jövõben az üvegházhatású gázok kibocsátása is csökken, húzza alá az ENSZ Népességalapjának (UNFPA) "A világ népességének állása 2009" címû 104-oldalas jelentése.

Ez az elõ alkalom, hogy egy ENSZ-dokumentum a mélyebben elemzi a népességszám és a klímaváltozás összefüggéseit. Ez az összefüggés az ENSZ-ben eddig mindig kényes kérdésnek számított, mert a világszervezet félt olyan állásfoglalást tenni, amelyet bárhol is úgy értelmezhetnek, mint a születésszabályozás támogatását.

Ezért az ENSZ sosem merte feszegetni a népességnövekedés és a környezetpusztulás közötti kapcsolatot.

Különbözõ országok és az Európai Unió is már felvetették, hogy a decemberi koppenhágai klímavédelmi konferencián foglalkozni kell a népesség és a klíma öszefüggéseivel.

A jelentés szerint most a Föld lakosságának száma körülbelül 6,8 milliárd. A század közepére a népességszám becslések szerint 7,9 és 10,46 milliárd közé emelkedik. A középprognózis 9,15 milliárd lakossal számol.

A klíma szempontjából a 8 vagy 9 milliárd földlakó közötti különbség 1-2 milliárd tonna széndioxid-kibocsátást jelent évente.
Ennyi széndioxidot lehetne megtakarítani akkor, ha 2050-re minden új épület a legszigorúbb energetikai szabvány szerint készülne, és ha a világon 2 millió darab 1-gigawattos szélerõmûvet építenének a szénerõmûvek helyettesítésére.

A Föld minden lakója fogyaszt élelmet, lakik valahol, ideális esetben használ közlekedési eszközt, és használ villanyáramot. Ezeknek az elõállítása mind széndioxid-kibocsátással jár.

Az ENSZ-dokumentum kiemeli, hogy a népességszabályozás kettõs haszonnal járna: egyrészt csökkentené a széndioxid-kibocsátást, másrészt megkönnyítené a klímaváltozás következményeinek enyhítését. Megfordítva pedig a klímaváltozás miatt a fejlõdõ országoknak kevesebb forrásuk marad a szegénység enyhítésére.

Ezek is érdekelhetik