Friss hírek

2009.11.29. 20:51

Kissé jobban vannak az újinfluenzás kismamák - RTL

<p>Kicsit jobban van az a két várandós nõ, akik a H1N1 szövõdményei miatt kerültek intenzív osztályra Budapesten. Ezt a Semmelweis Egyetem klinikájának vezetõje mondta az RTL Híradónak vasárnap este. A kismamák állapota stabil, de még nincsenek túl az életveszélyen. Mindkét nõt géppel lélegeztetik, de a klinikavezetõ szerint folyamatosan erõsödik szervezetük. Szegeden is van egy H1N1-gyel fertõzött kismama, de állapotáról a kórház továbbra sem ad tájékoztatást. Úgy tudni, azt a várandós nõt is mélyaltatásban tartják.</p>

Ha csak kis mértékben is, de mindkét várandós nõ jobban van - mondta Gál János, a SOTE Intenzív terápiás klinikájának igazgatója. A kismamák azonban továbbra is életveszélyben vannak. Mindkettejüket mélyaltatásban tartják és lélegeztetik. A két huszonéves nõ azért került ilyen súlyos állapotba, mert immunrendszerük a terhesség miatt sokkal gyengébb. Ha megtámadja a szervezetüket a vírus, akkor a védekezés a tüdõ szöveteinek károsodásához vezet. Azért tartják õket mélyaltatásban, hogy ne essenek pánikba, amiért nem kapnak levegõt, és alvás közben gyorsabb a gyógyulás is. Közben infúzióval táplálják õket. Az orvosok szerint a magzatot egyáltalán nem károsítja ez az eljárás.

Az ÁNTSZ-nek nincs adata arról, hogy a várandósok hány százaléka oltatta be magát, de az RTL által vasárnap megkérdezett nõk egyike sem gondolta meg magát a hírek hatására. Pedig az egészségügyi világszervezet szerint a várandós nõkre tízszer veszélyesebb a H1N1, mint másokra.

Ezek is érdekelhetik