Friss hírek

2009.11.24. 20:54

Kiadja az amerikai adókerülõ ügyfelek adatait a UBS

<p>A svájci hatóságok kedden bejelentették, hogy a UBS bank több mint 500 amerikai ügyfelét értesítették arról: kiadhatják személyes adataikat az Egyesült Államok adóhatóságainak. Az amerikai állampolgárságú svájci számlatulajdonosok a gyanú szerint azért fektették be ugyanis pénzüket az alpesi ország legnagyobb pénzintézetébe, hogy elkerüljék ezzel az adófizetést hazájukban.</p>

Az érintett számlatulajdonosoknak 30 napjuk van, hogy fellebbezzenek a döntés ellen a svájci Szövetségi Adminisztrációs Bíróságon, amely a végsõ döntést hozza az ügyben. A számlatulajdonosok adatait pedig csak abban az esetben adják majd ki, ha az érintettek nem nyújtanak be fellebbezést, illetve az ilyen tartalmú kérvényüket már elutasította a Szövetségi Adminisztrációs Bíróság.

A legnagyobb svájci bank, az UBS egy bíróságon kívüli egyezség értelmében beleegyezett, hogy kiadja az amerikai adóhatóságoknak 4450 amerikai ügyfelük adatait. A jelenlegi szabályozás értelmében az érintettek adatait a bank a svájci kormánynak szolgáltatja ki, amely azután eldöntheti, hogy átadják-e az adott ügyfélre vonatkozó személyes információkat az amerikai hatóságoknak.

A svájci hatóságok múlt héten jelentették be, hogy olyan amerikai ügyfeleik adatait adhatják ki az Egyesült Államoknak, akiknek a számláján 250 ezer svájci franknál (átszámolva több mint 44 millió forintnál) nagyobb összeg van. Ezenkívül az érintettek adatait csak abban az esetben adják ki, ha bebizonyosodott, hogy azok adócsalást követtek el az Egyesült Államokban.

Azok adatait pedig, akik nem tették nyilvánossá számlájukat, csak abban az esetben szolgáltatják ki az amerikai adóhatóságoknak, ha az adott ügyfél svájci számláján 2001 és 2008 között bármikor is egymillió svájci franknál, azaz 177 millió forintnál nagyobb összeg volt.

Ezek is érdekelhetik