Friss hírek

2009.11.10. 07:54

KIADHATÓ --- Izraeli hóban síelnek Ausztráliában

<p>Izraeli segítséggel síelhetnek a téli sport kedvelõi az osztrák Pitztal gleccseren, ahol üzembe helyeztek egy a közel-keleti ország mérnökei által készített hóágyút. A hagyományos hóágyúknál hatszor erõsebb szerkezet bármilyen idõjárási körülmények között képes havat gyártani - írta az AFP kedden.</p>

Az eddig használt hókészítõ eszközök teljesítményét jelentsen befolyásolták az idõjárási körülmények. Az új hóágyút kifejlesztõ IDE Technologies szerint ez a szerkezet a hõmérséklettõl, a páratartalomtól és széltõl függetlenül kitûnõ minõségû havat képes gyártani.

Bár a 2800 méter magasan fekvõ Pitztal gleccseren egész évben nem olvad el a hó, a síelésre alkalmas területek üzemeltetõi szerint a klímaváltozás miatt nyáron nagyon tönkremennek a pályák. Az új ágyú feladata ezért az õszi nyitás elõtt az alapozás. "Ennek a mûhónak sokkal jobb a tapadása" - mondta Willi Krueger, a Pitztal terület marketing vezetõje.

A síparadicsomban alkalmazott technológiát egyébként nem hó, hanem tengervízben található só eltávolítására fejlesztették ki 15 évvel ezelõtt. Dél-Afrikában pedig bányák hûtésére használták, és egy ide látogató mérnök fejébõl pattant ki az ötlet, hogy az eljárással havat is lehetne készíteni.

"15 éve alkalmazzuk ezt a technológiát, de Izraelben nem síelünk, így ez a lehetõség mostanáig eszünkbe sem jutott" - mondta Moshe Tessel ((ejtsd: Móse Tesszel)) a fejlesztõ cég szóvivõje.

Az új hóágyú üzembe helyezése két és fél millió euróba (680 millió forintba) került. A gép mûködtetése is igen költséges: egy nap alatt annyi energiát használ el, mint egy átlagos család egész évben. Ezért az osztrák pályákon megmaradnak a régi hóágyúk is.
Az izraeli cég egyébként üzembe helyezett egy ugyanilyen eszközt a svájci Zermattban is, és elmondásuk szerint Norvégiából, az Egyesült Államokból illetve a 2010-es Szocsi téli olimpia szervezõitõl is érdeklõdtek már az új hóágyú iránt.

Ezek is érdekelhetik