Friss hírek

2009.11.15. 12:04

Jöhet a START utóda - Obama Mianmarnak, Medvegyev Iránnak üzent

<p>Oroszország és az Egyesült Államok várhatóan még idén megegyezik a nukleáris fegyverek csökkentésérõl szóló új egyezményrõl. Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök Szingapúrban találkozott vasárnap. Az ázsiai és csendes-óceáni országokat tömörítõ APEC csúcstalálkozóján az orosz elnök Teheránt szólította fel megegyezésre, majd Washington pedig Mianmartól követelte Aung San Suu Kyi ((ejtsd: Áun Szán Szucsí)) szabadon engedését.</p>

Az orosz elnök elmondta, arra számít, hogy még az idén megegyeznek a START-egyezményt felváltó új szerzõdés szövegében. Dmitrij Medvegyev szerint már csak technikai kérdésekben kell konszenzusra jutniuk. Az amerikaiak szerint decemberre várható a megegyezés, ami addig nem léphet életbe, amíg a moszkvai és a washingtoni törvényhozás jóvá nem hagyja. Az atomfegyverek számának kölcsönös csökkentésérõl szóló, hidegháború idején kezdeményezett, majd 1991-ben aláírt START -egyezmény december 5-én jár le..

Dmitrij Medvegyev kijelentette, Iránnak új szankciókkal kell szembenéznie, ha a teheráni atomprogram ügyében nem lesz elõrelépés. "A célunk tiszta, és átlátható, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgál" - mondta Medvegyev hozzátéve, ha nem sikerül megegyezni, akkor "kénytelenek vagyunk más irányba lépni". A legutóbbi javaslat szerint az iráni uránt Oroszországban és Franciaországban átalakítanák az iráni erõmûvekben használható fûtõelemekké. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) által kidolgozott tervre Teherán még nem válaszolt hivatalosan.

Barack Obama közben arra szólította fel a mianmari (burmai) katonai junta kormányfõjét, hogy engedjék szabadon Aung San Suu Kyi ellenzéki vezetõt. Az amerikai elnök a délkelet-ázsiai országokat tömörítõ ASEAN 10 vezetõjével folytatott különtalálkozóján hozta fel az ügyet. Hivatalos megbeszélés 43 éve nem volt amerikai elnök és burmai vezetõ között, az utóbbi években pedig az Egyesült Államok rendre bojkottálta - Mianmar miatt - az ASEAN programjait, ha a katonai junta vezetõi is jelen voltak.

A Nobel-békedíjas politikusasszony pártja megnyerte az 1990-es választásokat, de a katonai vezetés azóta sem adta át neki a hatalmat. Suu Kyi az elmúlt csaknem két évtized alatt 14 évet töltött õrizetben. Legutóbb augusztusban hosszabbították meg házi õrizetét.

Ezek is érdekelhetik