Friss hírek

2009.11.17. 13:39

Idõjárási vészjelzõ kistérségenként - a támogatás már megvan

<p>Kistérségi szintû idõjárási vészjelzõ rendszer kialakítását kezdik meg: a lényege, hogy akár a kistérségekre lebontva is néhány órával korábban jelezni lehessen, ha például nagy vihar közeledik. A tervek szerint 2011-re készül el és akkor már az emberek és a katasztrófavédelmi szervek segítségére lesz. A költségek nagy részét uniós támogatásból finanszírozzák.</p>

Itthon a globális éghajlatváltozás leginkább a szélsõséges idõjárási jelenségek gyakoriságában mutatkozik meg. Az idõjárási riasztásokat jelenleg az ország hét régiójára lebontva jelzi elõre az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezt szeretnék fejleszteni. Az új projekt elsõdleges célja, hogy az ország 174 kistérségére külön-külön 1-3 órára elõre idõjárási riasztást tudjanak kiadni, amely tartalmazza például a várható legerõsebb széllökés erõsségét vagy a csapadék mennyiségét, illetve hogy várható-e jégesõ vagy ónos esõ. Ide tartoznak a speciális riasztások is, mint például a hirtelen kialakuló lokális árvizek. További célkitûzése a rendszernek, hogy a rövidtávú riasztás mellett 6-12 órára elõre figyelmeztetõ elõrejelzést is adjon minden kistérségnek.

A beruházás célja az is, hogy nagyobb tér- és idõbeli modellfuttatások valósuljanak meg, növelni lehessen a riasztások megbízhatóságát és csökkenteni az esetlegesen feleslegesen kiadott riasztások számát. A projekt keretében a tervek szerint megfelelõ infrastruktúrát tudnak kialakítani ahhoz is, hogy a meteorológiai információk minél szélesebb körhöz eljussanak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A teljes költségvetés meghaladja a 181 millió forintot, ennek nagy része támogatás, 13,6 milliót pedig a meteorológiai szolgálat saját költségvetésbõl fedez. A legtöbb pénz a számítástechnikai beruházásokra megy majd el, a jelenlegi rendszer kétszeresének megfelelõ kapacitású számítógépet is beszereznek például. Várhatóan 2011. júliusára fejezõdik be a projekt.

Ezek is érdekelhetik