Friss hírek

2009.11.23. 11:14

Ha lassulva is, de tovább növekszik az építõiparban a felszámolások száma

<p>Októberben ismét 300-nál több építõipari vállalkozással szemben indult felszámolási eljárás, egy évvel korábban 258-tel szemben - áll az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb statisztikájában. A társaság a felszámolások növekedési ütemének lassulására számít, az októberben váratlanul felpörgött cégalapítás mögött viszont adóelkerülést és csalárd csõd elõre eltervezett szándékát látja.</p>

Az építõiparban októberben ismét 300-nál több vállalkozással szemben indult felszámolási eljárás, a válság begyûrûzésekor, tavaly októberben 258-cal szemben, ami csaknem 20 százalék növekedés. Az év elsõ tíz hónapjában 2785 cég felszámolását rendelték el a bíróságok, ami 23,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi mértéket. Vagyis a növekedés üteme lassul, és az Opten ennek folytatódására számít a következõ hónapokban.

Az Opten meglepõ fejleménynek tartja, hogy októberben sok, 545 építõipari céget alapítottak, 30 százalékkal többet, mint egy éve. Az év korábbi hónapjaiban még rendre kevesebb vállalkozást jegyeztek be a cégbíróságok, a fordulat tendenciává erõsödése rossz fejlemény lenne az Opten szerint. A jelenlegi rendelésállomány mellett ugyanis kizártnak tartják, hogy adóelkerülésen vagy elõre eltervezett csalárd csõdön kívül bármi nagy számban késztetne embereket építõipari cég létrehozására. Ezért tartják károsnak, hogy a kormány segíti ezt a cégalapítások korlátjainak csökkentésével és a tulajdonosok lakcímének titkosításával, szerintük ennek éppen fordítottjára lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik