Friss hírek

2009.11.26. 14:09

FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS - Nem változnak a BKV tarifái

<p>Nem változnak 2010. január 1-tól a fõvárosban a BKV viteldíjai. A Fõvárosi Közgyûlés csütörtöki ülésén nulla százalékos emelést szavaztak meg a képviselõk, azaz viteldíjak ára nem emelkedik. Döntöttek a képviselõk az ivóvíz áráról is, azt köbméterenként 1 forinttal emelik.</p>

A szocialista Horváth Csaba és a szabaddemokrata Ikvai-Szabó Imre elõterjesztésében 4 százalékos díjemelés szerepelt a BKV tarifái kapcsán. Ez azt jelentette volna, hogy például egy vonaljegy a jelenlegi 300 forint helyett 320 forintba, a 9400 forintos havi felnõtt bérlet pedig 9800 forintba került volna 2010. január 1-tõl. Az elõterjesztést egyébként korábban a Városi és Elõvárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) és a Levegõ Munkacsoport is bírálta. A tarifaemelést nem támogatta a fõváros városüzemeltetési bizottsága sem a szerdai ülésen. A szakbizottság elfogadta azt az ellenzéki érvelést, amely szerint az áremelés a BKV bevételeiben rendkívül csekély mértékben jelentkezne csak, a bliccelés viszont tovább nõne. Az emelést elutasító állásfoglalásra szavazott a fideszes politikusok mellett a bizottságból két SZDSZ-es és egy MSZP-s képviselõ is.

A közgyûlési szavazáson végül a képviselõk 58 igen, 1 nem és 8 tartózkodás mellett fogadták el Lakos Imre szabaddemokrata képviselõ módosító indítványát, ami 0 százalékos emelésrõl szólt, vagyis a viteldíjak változatlanok maradnak.

A képviselõk döntöttek a jövõ évi ivóvízdíj mértékérõl is. Az eredeti elõterjesztés 4,7 százalékos drágulást javasolt, ami köbméterenként 198 forinttal növelte volna a havi számlát. Ezt hosszas vita után végül nem fogadták el, ugyanakkor megszavazták azt a módosító indítványt, amely köbméterenként 1 forintos, vagyis 0,6 százalékos emelést javasolt. Az ebbõl befolyt forintokat az agglomerációs települések vízbázisának megóvására fordítják majd.

Ezek is érdekelhetik