Friss hírek

2009.11.01. 19:49

Fidesz: értelmezhetetlen az SZDSZ javaslata a parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról

<p>Korábban kiadott hírünkben egy mondat - a liberális frakció tévedése miatt - helytelenül szerepelt. Kérjük Tisztelt Elõfizetõinket, hogy a továbbiakban a hírt az alábbi formában használják!</p>

A Fidesz értelmezhetetlennek tartja, ezért nem támogatja az SZDSZ javaslatát annak a vizsgálóbizottságnak a létrehozásáról, amely az ORTT legutóbbi, az országos kereskedelmi rádiós frekvenciák elosztásáról szóló döntésének hátterét tárná fel. Az MSZP frakció még nem döntött a beadvány támogatásáról. A szabaddemokraták mindenképpen kezdeményezik a testület létrehozását, mert politikai korrupciót sejtenek a háttérben.

Az SZDSZ frakció részérõl Kóka János és Pethõ Iván parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi hétfõn az ORTT döntésével kapcsolatban. Kóka János szerint nem azzal van gond, hogy két nagy párt megállapodott valamiben, hiszen ez megtörténik minden demokráciában. Az sem kifogásolható, hogy a két meglévõ rádió elveszíti a frekvenciáit, mert ilyen tisztességes verseny eredményeként is megtörténhet. Ebben az esetben viszont a frakcióvezetõ információi szerint politikai korrupció történt, mert a két nagy párt ORTT delegáltjai politikai, vagy gazdasági önérdekbõl, érvénytelen, törvénytelen vagy gyenge pályázatokat hirdethettek ki gyõztesnek.

Kóka János a Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményében azt írja: azért van szükség a parlamenti vizsgálóbizottságra, mert ez az egyetlen testület, amely rövid úton, a dokumentumok vizsgálatával és az érintettek meghallgatásával meggyõzõdhet arról, hogy igazak-e ezek az információk. Ezért hétfõn rendkívüli házbizottsági ülésen kérik ismét a vizsgálóbizottság felállítását, és a kérdés sürgõs tárgyalását - írja Kóka János.

A liberális frakció szerint, ha nincs rejtegetnivalója a Fidesznek és az MSZP-nek, akkor bátran elébe állhatnak egy ilyen bizottság létrehozásának és vizsgálatának. Az ORTT olyan testület, amelynek költségvetését és beszámolóját a Parlament fogadja el, tagjait a pártok delegálják, így egy ilyen vizsgálóbizottság létrehozása nem demokrácia ellenes. Ha a két nagy párt nem támogatja a liberális politikusok kezdeményezését, akkor ki kell állniuk a döntésük mellett, és vállalniuk kell a társadalmi következményeket, hiszen ez az ügy sokkal szimbolikusabb, mint azt a Fidesz és az MSZP gondolja.

Szíjjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetõje a Független Hírügynökségnek elmondta: számukra értelmezhetetlen az SZDSZ javaslata. Hatósági ügyrõl van szó, amelyben nincs helye a parlamenti vizsgálódásnak, így nem támogatják hétfõn Kóka János és Petõ Iván indítványát - tette hozzá a politikus.

A szocialisták hétfõi frakció ülésükön döntenek arról, hogy támogtaják-e a kezdeményezést a vizsgálóbizottság felállításával kapcsolatban - mondta a Független Hírügynökségnek Nyakó István a párt szóvivõje.

Retkes Attila, az SZDSZ elnöke szerint a magyar demokrácia szégyene az ORTT döntése, hogy elveszik a frekvenciát a Danubius és a Sláger Rádiótól. Retkes Attila vasárnapi közleményében azt írja: a dolog kísértetiesen hasonlít arra, amikor 1998 novemberében a Budapest Rádiótól elvette a frekvenciát a kisgazdákat és a MIÉP-et is magában foglaló jobboldali koalíció. Akkor a pártelnök a Budapest Rádió mûsorigazgatója volt.

Ezek is érdekelhetik