Friss hírek

2009.11.25. 16:59

Fidesz: csak "kommunikációs ujjgyakorlat" volt a kormány és a fõváros mai találkozója

<p>A Fidesz szerint a kormány és a fõváros két és fél órát tárgyalt a semmirõl és ugyanott tartanak, mint elõtte. Tarlós István, az ellenzéki párt fõvárosi frakcióvezetõje szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a találkozó csak "kommunikációs ujjgyakorlat" volt, és alig hiszi, hogy a következõ pár hónap alatt megtalálják a megoldás a BKV finanszírozási problémáira. Hozzátette: ha a fõváros pénzt szerzett volna a tömegközlekedési vállalat finanszírozására, az csak újabb kölcsön lett volna, vagyis csak a teljes összeomlást odázták volna el.</p>

Tarlós István úgy fogalmazott: nem lepi meg, hogy a leköszönõ fõpolgármester és a bukott kormány miniszterelnöke két és fél órát tárgyalt a semmirõl és ugyanott tartanak. Hozzátette: ettõl még a BKV adósságállománya nem változott semmit. A fõvárosi frakcióvezetõ szerint a teljes MSZP belebukott a budapesti városvezetés kudarcába.

A fideszes politikus úgy látja: egy bíztató eleme volt a találkozónak, miszerint a városvezetés kezd hallgatni az ellenzékre. Emlékeztetett a Fidesz Budapest-programjára, amelyben az szerepelt, hogy a BKV problémáját csak a MÁV-val és a Volánnal együtt lehet megoldani. Hozzátette: alig hiszi, hogy a városvezetés a hátralévõ pár hónapban ezt képes lesz megvalósítani. Tarlós István szerint a kormány és a fõváros vezetésének találkozója csak "kommunikációs ujjgyakorlat" volt. Ha a fõváros szerzett is volna pénzt, akkor csak a teljes összeomlást odázták volna el, viszont tovább nõtt volna az adósságállomány.

A politikus szerint mielõbb leltárt kell készíteni számokkal, adatokkal és tényekkel, mert a fõváros részérõl csak "minõsíthetetlen halandzsázás" megy. Kérdésre válaszolva elmondta: "kedves dolog", hogy Demszky Gábor olyan ciklusra ajánl plusz 10 milliárd forintnyi pénzt, amihez semmi köze.

A kormány és a fõváros vezetõi szerda délután találkoztak a BKV finanszírozásának ügyében. Megállapodás egyelõre nem született, de a következõ két hétben folyamatosak lesznek az egyeztetések. Szollár Domokos kormányszóvivõ a találkozó után azt mondta: a kormány álláspontja szerint elõször a BKV mûködésének átláthatóságát kell megteremteni és csak utána lehet megoldani a közlekedési vállalat pénzügyi problémáit. Demszky Gábor fõpolgármester azt mondta: egy részletes dokumentumot adtak át a kormánynak a tervekrõl, amely alapján ki lehet dolgozni a stratégiát. A városvezetõ arról is beszélt: a fõváros szerzõdésben vállalná a kormány felé, hogy a jövõ évben 5 milliárd, 2011-ben pedig 10 milliárd forinttal növeli a BKV finanszírozását.

Ezek is érdekelhetik