Friss hírek

2009.11.30. 16:54

Fidesz - az MNB is nagyobb hiányt jósol 2010-re

<p>A Fidesz nem szavazza meg a jövõ évi költségvetési törvényjavaslatot. Az ellenzéki párt megalapozatlannak ítéli a büdzsé tervezett számait. Ezt támasztja alá szerintük a Magyar Nemzeti Bank közzétett legújabb várakozása, amely a törvényjavaslatban szereplõ 3,8 százalékos költségvetési hiánnyal szemben szintén 7 százalékos hiányt jósol 2010-ben - mondta Varga Mihály a Fidesz frakcióvezetõ-helyettese.</p>

Az MNB 4,3 -es hiánnyal számol, ehhez jöhet az adósságkonszolidáció maximális kockázata 2,7 százalék, vagyis a például a BKV és a MÁV adósságának rendezése - mondta Varga Mihály.

A szavazás elõtt tartott hétfõi sajtótájékoztatóján Varga Mihály (Fidesz) úgy fogalmazott, hogy a jövõ évi költségvetési törvényjavaslatról hasonlóan vélekedtek a hétvégén neves közgazdászok is, akik arra kérték a parlamenti többséget, hogy ne támogassák a büdzsé elfogadását.

Varga Mihály utalt arra is, hogy idén a költségvetési hiányt 2,6 százalékra várták. Ehhez képest, elemzõk szerint a hiány az év végéig eléri a négy százalékot.

Mint mondta: ha a költségvetést mégis elfogadja a parlament, lehet hogy még a választások elõtt annak módosítására szorul a kabinet. Azt is megismételte: amennyiben a Fidesz jut hatalomra, a 2010-es büdzsét visszavonják.

Ezek is érdekelhetik