Friss hírek

2009.11.22. 05:54

Ezer embert evakuáltak a vulkán miatt

<p>Ezer embert kellett kimenekíteni szombaton a dél-kolumbiai Galeras vulkán körüli területekrõl miután helyi idõ szerint péntek este kitört a tûzhányó. A hatóságok a legmagasabb, vörös riasztást adták ki, amit csak akkor tesznek meg, ha egy vulkánkitörés veszélyezteti a környezõ településeket, vagy ha újabb kitöréstõl tartanak.</p>

Amennyiben a vörös riasztás érvényben marad, a hatóságok még kilencezer embert kényszeríthetnek arra, hogy hagyják el a tûzhányó közelében található otthonaikat és költözzenek ideiglenes menhelyre.

A dél-amerikai ország legaktívabb vulkánja, a Galeras helyi idõ szerint péntek este 8 óra 37 perckor tört ki. Hamuval borította be a környezõ területeket, senki sem sérült meg.

A 4270 méter magas tûzhányón kilenc ember - köztük hat tudós - vesztette életét 1993-ban, amikor leereszkedtek a kráterbe, hogy mintát vegyenek a vulkán belsejébõl szivárgó gázokból. Az addig nyugvó Galeras 2004-ben újra mûködni kezdett, és évente körülbelül 19 kisebb-nagyobb földrengést okoz a térségben.

Közben a hatóságok figyelik az Andok egy másik, közeli vulkánját a Huilát is, amely az utóbbi hetekben szintén mozgolódni kezdett. Tavaly tíz ember vesztette életét, amikor az 5363 méter magas tûzhányó egy évvel ezelõtt utoljára kitört.

Ezek is érdekelhetik