Friss hírek

2009.11.30. 05:49

ERZSÉBETVÁROSI INGATLANPANAMA - Hunvald: az elõzetes kilenc hónapja alatt még ki sem hallgatták az ingatlan-ügyekben - ATV

<p>Minden vádpontban ártatlannak tartja magát Hunvald György. A VII. kerület elõzetes letartóztatásban lévõ polgármestere az ATV Pont7 címû mûsorában vasárnap este elmondta, szerinte ez is olyan ügy, amelyben az ügyészséget "megvezették". A börtönben adott interjúban azt is elmondta, hogy az elõzetes letartóztatás kilenc hónapja alatt még egyszer sem hallgatták meg az ingatlan-ügyekben, az ártatlanságát szerinte bizonyító eljárásokat pedig az ügyészség nem végzi el. Azt tételesen cáfolta, hogy - miként újságban megjelent - autóflottát, 200 milliós villát, óragyûjteményt és mûkincseket vettek zár alá vagyonából.</p>

Elõször adhatott interjút a február óta elõzetes letartóztatásban lévõ erzsébetvárosi polgármester. Az ATV Pont7 címû mûsorában Hunvald György errõl azt mondta, elgondolkodott azon, hogy Tóásó Elõd Bolíviából elõbb tudott szólni a magyar közvéleményhez, mint õ itt. Hunvald szerint az egyik gyanúsításról már kiderült, hogy rossz önkormányzati rendeletre hivatkoztak. A politikus úgy véli ezt a vádemeléskor fogják kijavítani, de ez addig "kellõ alap" arra, hogy elõzetesben maradjon.

Hunvald biztos abban, hogy minden vádpontban ártatlan. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, "kerüli a koncepciós jelzõt" az eljárás kapcsán, mert sok embernek és tényezõnek lehet érdeke, hogy ez történjen, kezdve azzal, hogy politikai célra felhasználják az ügyet. "Nem ez lenne az elsõ olyan ügy, amikor az ügyészséget megvezették, amikor emberek hitelesnek tekintett vallomása alapján elítélnek valakit, és kiderül, hogy az nem mindenben volt igaz" - mondta.

A több rendbeli vagyoni bûncselekményekkel gyanúsított Hunvald azt mondta, hogy a legfontosabbnak tekinthetõ ingatlanügyekrõl - amelyekben az a gyanú, hogy az önkormányzat érték alatt adott el ingatlanokat - a polgármester azt állítja: az értékesítést konszenzussal az összes párt megszavazta. Azok 90 százalékban lakottak voltak, a lakók kártalanítást vagy másik lakást akartak, az önkormányzatot nem érte kár, mert nem kellett közpénzt költeni erre - mondta. Egy általuk felkért igazságügyi szakértõ is ezt támasztotta alá, az ügyészség azonban a 2006 óta zajló eljárásban egyetlen szakértõi becslést sem készíttetett, azzal, hogy nekik megfelelõ szakértelmük van - idézte Hunvald az ügyészséget.. Szerinte a bíróság elõtt "nem fognak tudni ezzel a szakértelemmel érvelni".

A Hunvald azt állítja, hogy az ügyészség nem végzi el az õ ártatlanságát alátámasztó bizonyítási eljárásokat, az alapügyben - az ingatlanokkal kapcsolatban - az elõzetes letartóztatás több, mint kilenc hónapja alatt egyszer sem hallgatták meg, korábban is csak egyszer, még az õrizetbe vételkor. Eddig 5-6-szor, egy ízben az õ kérésére hívták be kihallgatni egyéb dolgokról - válaszolta egy kérdésre a polgármester.

A neki tulajdonított és zár alá vett óriási vagyonról Hunvald elmondta: az állítólag 200 milliós villa egy keszthelyi nyaraló, amit három éve egy bank - hitel fedezeteként - 55 millióra értékelt, az épületet pedig két részletben 27 millióért vették korábban, 15-20 millióból felújították. Maga az épület egyébként egy 200 milliós kölcsön fedezete. Ebbõl a pénzbõl szállt be - az OTP mellé - a felesége kisebbségi tulajdonosként egy üzleti repülési szolgáltatást kínáló cégbe, amibõl eddig egy fillér jövedelem sem származott, a kölcsönt még három évig fizetni kellene - mondta Hunvald. Hozzátéve: a zárolt repülõgép miatt nehéz helyzetbe került a társaság, s ha nem sikerül a törlesztés, akkor a bank viszi a gépet és a keszthelyi házat is.

A 12 darabos autóflotta Hunvald elmondásában egy most 22 éves Jaguár, amit azért tartott meg, mert azt legnagyobb fiának akart adni, egy 22 éves Trabant, amit barátaitól kapott születésnapi ajándékba, egy 40 éves Volkswagen Bogár és egy hat éves Peugeot 807-es. Az autók egy része nem is az övé, az ügyészség úgy zárolta azokat, hogy a tulajdonosokat meg sem kérdezték - mondta Hunvald. Értékes óragyûjteménye nincs, a mûkincsek 10-20-30 ezer forintért vásárolt kortárs festmények, egy képet pedig egy presszós ismerõse festett - sorolta a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!