Friss hírek

2009.11.07. 13:54

Elítélték a világ egyik legveszélyesebb drogbáróját

<p>Bûnösnek ítélte New Yorkban egy bíróság azt a guatemalai férfit, akit drogcsempész-hálózat mûködtetésével vádoltak - írta szombaton az AFP. A francia hírügynökség információi szerint a férfit, az alvilágban "Gordo", magyarul a Kövér néven ismerték, mivel a hírek szerint súlya 150 kilogramm. Jorge Mario Paredes-Cordova az amerikai hatóságok szerint korábban a világ egyik legveszélyesebb drogbárója volt. Büntetésének mértékét késõbb közlik - a legkevesebb 10 évre, de akár életfogytiglan tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.</p>

Jorge Mario Paredes-Cordova 2008. májusában került rendõrkézre Hondurasban, ahol álnéven élt. A hondurasi hatóságok kiadták a férfit az Egyesült Államoknak. A New York-i bíróság pénteki ítélete szerint a férfi bûnszervezetet irányított, amely tonnaszámra csempészte be a kokaint Közép-Amerikán, és Mexikón át az amerikai nagyvárosokba. Szervezete a Paredes Organization teherhajókkal jutatta el a kábítószert Panamából Mexikóba, ahonnan szárazföldi úton csempészték tovább a drogot az Egyesült Államokba.

A férfit az amerikai igazságügyi minisztérium 2008-ban, kiadatása elõtt a világ egyik legveszélyesebb drogbárójának nyilvánították. Büntetési mértékérõl késõbb határoz a bíróság - a legkevesebb 10 évre, de lehet, hogy akár életfogytiglan tartó börtönbüntetésre is számíthat a 150 kilós súlya okán "Gordo", azaz a Kövér néven ismert guatemalai férfi.

Ezek is érdekelhetik