Friss hírek

2009.11.03. 10:04

Elhárult az utolsó akadály - a cseh alkotmánybíróság nem talált kivetnivalót a Lisszaboni szerzõdésben

<p>A Lisszaboni szerzõdés egészében véve nem ellentétes a cseh alkotmánnyal" - mondta a cseh televíziók által közvetített ítélethirdetésekor Pavel Ricsetszki, a cseh alkotmánybíróság elnöke kedden. Így megnyílt az út a cseh elnök elõtt, hogy a 27 tagállam vezetõi közül utolsóként aláírja az Európai Uniót megreformáló dokumentumot.</p>

A lisszaboni szerzõdés csak akkor léphet életbe, ha azt minden tagállam elfogadta. Vaclav Kalus, cseh államfõ az aláírásra csak azután volt hajlandó, hogy a múlt heti uniós csúcson országa kivételt kapott az alapjogi charta alól. Vagyis Klaus elérte, hogy a dokumentum életbelépésével a második világháború után Csehszlovákiából kitelepített németek ne követelhessenek kártérítést a cseh államtól.

Klausnak ezután már csak az alkotmánybíróság döntésére kellett várnia, amelyhez több cseh képviselõ nyújtott be panaszt, mert szerintük a lisszaboni szerzõdés ellentétes a cseh alkotmánnyal. A brnói testület azonban nem így látta, így a cseh államfõ most már aláírhatja a dokumentumot.

Ezek is érdekelhetik