Friss hírek

2009.11.18. 11:24

EGÉSZSÉG - Már az egyiptomiak is szenvedtek érelmeszesedésben

<p>A szívrohamot vagy agyvérzést kiváltó érelmeszesedés nem modern jelenség, szenvedtek benne már 3 ezer évvel ezelõtt az ókori egyiptomi uralkodó osztály tagjai is, derítették ki amerikai és egyiptomi szívgyógyászok.</p>

Gregory Thomas, a Kaliforniai Egyetem kardiológiaprofesszora vezetésével egyiptológusok bevonásával 20 múmiát vizsgáltak meg a kairói Egyiptom-múzeumból.

A múmiák teljes testérõl CT rétegröntgen-felvételeket készítettek, elsõ sorban a szív- és érrendszerre összpontosítva.

A 20-ból 16 múmiánál tudták megkülönböztetni a szívet és az ereket. A 16-ból 9-nél voltak jelei az érelmeszesedésnek.

Egyes múmiáknál 6 elmeszesedett érszakaszt is találtak.

A csontok elemzésébõl megállapították, hogy a fáraók hány éves korukban haltak meg, és a múmiák többségének a nevét és foglalkozását is ismerik a szakemberek.

A 45 év felett elhunytaknál 8 közül 7-nek volt érelmeszesedése, a 45 év alattiaknál 8-ból csak 2-nek.

Az éremeszesedés a nõknél és férfiaknál egyaránt elõfordult.

Az ismert személyazonosságú múmiák többsége a felsõ társadalmi osztályokhoz tartozott, sokuk a fáraók udvartartásában dolgoztak.

Az egyéni táplálkozási szokást persze nem lehet már kideríteni, de azt tudni, hogy a szarvasmarhafélék, kacsa, liba fogyasztása általános volt.

"Azt nem tudjuk, hogy bármelyik múmia halálát is az érelmeszesedés okozta-e, de azt meg tudjuk erõsíteni, hogy sokuknál jelen volt ez a betegség" - jelentette ki Thomas professzor.

Ez az eredmény azt sugallja, hogy a betegség megértéséhez nemcsak a modern kockázati tényezõket kell figyelembe venni, tette hozzá a kutató.

A vizsgálatról szóló beszámoló az amerikai orvosszövetség lapjában, a Journal of the American Medical Associationben jelent meg szerdán.

Ezek is érdekelhetik