Friss hírek

2009.11.22. 19:29

Drámai naplórészletek a kalózok fogságában lévõ ukránokról, köztük egy 12 éves kislányról

<p>Egy 12 éves ukrán kislány több mint fél éve van szomáliai kalózok fogságában. Ez olvasható a kedden, szabadon engedett spanyol halászhajó kapitányának naplójában, amelybõl részleteket közölt egy spanyol lap vasárnapi száma. Az El Mundóban megjelent szöveg szerint kapitánynak egyfolytában rossz érzései vannak, amiért nem sikerült kiszabadítania a gyereket.</p>

Ricardo Blach, az Alakrana kapitánya, aki csaknem hat hétig volt a kalózok foglya, a kislányt egy másik elrabolt hajón látta. Megengedték neki ugyanis a kalózok, hogy az Ariana nevû hajó fedélzetére lépjen orvosságok és üzemanyag vételezése céljából. Az Ariana az a hajó, amelynek ukrán személyzetét, köztük a gyereket több mint fél éve tartják fogságban váltságdíjra várva.

Blach az Arianán látta a gyereket a hajó személyzetéhez tartozó anya és apja mellett. "Könyörgött nekem az anyja, hogy csempészem ki, mentsem meg valahogy a kislányt, de én csak azt mondhattam neki, hogy ez képtelenség. Az Arianán 12 kalóz volt akkor, az enyémen 30. Azóta is csak a gyerekre tudok gondolni, és a meggyötört nõkre is, ott a hajón" - írta naplójába a kapitány, aki szerint látott még két nõt, egy szakácsot és az egyik tengerész feleségét.

A naplóban arról is írt a kapitány, hogy az ukrán tengerész felesége állapotos volt, de elvetélt, és sürgõs orvosi segítségre lett volna szüksége, amikor látta õt. Az Arianát május 2-án rabolták el a kalózok az Indiai óceánon, amikor a hajó Brazíliából a Közel-Keletre tartott. A hajón 24 ukrán állampolgár volt. Októberben a családtagok, Ukrajnából kétségbeesett üzenetet küldetek a hajó tulajdonosának és a kalózoknak, hogy egyezzenek meg végre, mert egyre rosszabb állapotban vannak szeretteik.

A spanyol kapitány hajóját, az Alakranát október 2-án foglalták el a kalózok. A 36 fõs, ghánai, indonéz és spanyol állampolgárokból álló személyzetet kedden engedték el feltehetõleg komoly váltságdíj ellenében.

Ezek is érdekelhetik