Friss hírek

2009.11.05. 09:09

Beperli az államot a szombathelyi kórház

<p>Fellebbez a Markusovszky Kórház a Vas Megyei Munkaügyi Bíróság szerdai elsõfokú ítélete ellen, melyben 70 orvosnak és egészségügyi szakdolgozónak ítélt meg 16 millió forint elmaradt ügyeleti díjat. A kórház a másodfokú tárgyaláson perbe hívja a magyar államot is - mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön Lakner László elnök-vezérigazgató.</p>

16 és fél millió forint ügyeleti pótlék megfizetésére közelezte a bíróság a kórházat szerdai nem jogerõs ítéletében. A per a 2004-es uniós csatlakozás és 2007 közötti idõszakra vonatkozott. A döntés lényege, hogy a kórház ebben az idõszakban alacsonyabb összegû ügyeleti díjat fizetett, mint amennyi a dolgozókat megillette volna. Egy uniós irányelv szerint ugyanis az ügyelet teljes idõtartama munkaidõnek számít, míg ezt korábban itthon nem így számolták.

Lakner László szerint azonban az a probléma, hogy a 2004-es Európai uniós csatlakozás után a magyar állam elmulasztotta a hazai törvényeket összhangba hozni az uniós jogszabályokkal. A kórház ezért beperli a magyar államot.

Az elnök-vezérigazgató igazságtalannak tartja azt is, hogy míg a nem jogerõs ítélet szerint a perben részt vevõ 70 dolgozónak ki kell fizetni az elmaradt ügyeleti díjakat, addig másik 200-250, szintén érintett munkatársuknak nem. Hozzátette: ha mindenkinek fizetnének az 100-120 millió forintba kerülne a kórháznak miközben ebben a félévben 350 millióval kevesebb pénzt kapott mûködésre az intézmény, mint tavaly ilyenkor.

Ezek is érdekelhetik