Friss hírek

2009.11.24. 12:54

A német atlétikai szövetség 73 év után elismerte a zsidó atléta rekordját

<p>A német atlétikai szövetség elismerte, hogy Gretel Bergmann 1936-ban 160 centiméterrel megdöntötte a német magasugró rekordot - adta hírül a francia hírügynökség kedden. A zsidó származású atlétanõ teljesítményét a náci Németország nem ismerte el és azt sem engedték, hogy induljon abban az évben az olimpián, amelyet egyébként a magyar Csák Ibolya nyert 162 centiméterrel.</p>

"Tudjuk, hogy nem kárpótolhatjuk, de ezzel a szimbolikus gesztussal tiszteletünket fejezzük ki Gretel Bergmannak és igazságot szolgáltatnunk neki" - áll a szövetség hétfõi közleményében.

Bergmann 1934-ben Hitler hatalomra kerülése után Nagy-Britanniába költözött, ahol megnyerte a bajnokságot. Családját azonban megfenyegették, hogy megtorolják, ha a magasugró nem tér haza. Ezért Bergmann visszaköltözött Németországba és egy hónappal a berlini olimpia elõtt megdöntötte a német rekordot. Csakhogy mégsem indulhatott és rekordját is elvették tõle.

"Biztosan aranyat nyertem volna" - nyilatkozta nemrég a Der Spiegel címû hetilapnak a most 95 éves asszony. "Meg akartam mutatni a németeknek és a világnak, hogy a zsidók nem olyan rémes emberek, nem kövérek, rondák és undorítóak, ahogy beállították õket." - tette hozzá az 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált egykori sportoló.

Bergmann helyett a német atlétikai szövetség árja szobatársát, Dora Ratjent nevezte a versenyre, aki végül negyedik lett, de akirõl késõbb kiderült, hogy férfi volt. A magasugrást egyébként szoros versenyben a magyar Csák Ibolya nyerte, aki - mint Bergmann a Spiegel interjúban megjegyezte - zsidó volt.

Ezek is érdekelhetik