Friss hírek

2009.08.30. 14:16

Nelson Mandela levélben üdvözölte a Lockerbie-merénylõ szabadon engedését

<p>Támogatását fejezte ki Nelson Mandela a skót kormányzatnak, amiért hazaengedték a Lockerbie-merénylõt. A legendás dél-afrikai szabadságharcos, és a szabad Dél-Afrika elsõ fekete elnöke levelében azt írta, hogy jó döntés volt könyörületbõl szabadon bocsátani a líbiai férfit. A levélrõl és annak részleteirõl a skót kormányzat szóvivõje számolt be vasárnap.</p>

Mandela a nevét viselõ alapítványon keresztül írt levelében arra emlékeztet: Nelson Mandela fontos szerepet játszott közvetítõként abban, hogy Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi-t és társát átadják a líbiai hatóságok egy Hollandiában összeülõ skót bíróságnak az ENSZ által is kimondott vádak alapján.

A 2001 januárjában életfogytiglani börtönre ítélt férfit egészségi állapota miatt engedték szabadon, a hónap elején a skóciai hatóságok, noha büntetésébõl legkorábban 27 év után szabadulhatott volna. Az 57 éves al-Megrahi kegyelmi kérvényt nyújtott be a skót kormányhoz, azt kérve, hogy elõrehaladott prosztatarákja miatt engedjék haza. A haldokló rákbeteg férfit Moamer el-Kadhafi líbiai vezetõ magánrepülõjén szállították az afrikai országba, ahol hõsként ünnepelték.

Al-Megrahit a Pan Am 103-as, London és New York között közlekedõ járata elleni merénylet miatt ítélték el. Az utasszállító gép 1988. december 21-én zuhant le a skóciai Lockerbie falunál. A katasztrófát követõ nyomozás kiderítette, hogy a gép elsõ rakterében egy 350-450 gramm tömegû plasztikbomba robbant. A katasztrófának 21 országból összesen 270 áldozata volt, közülük négy magyar és 189 amerikai. A merénylet miatt egyedül al-Megrahit ítélték el, társát felmentették. A pert egy skót bíróság folytatta le hossza nemzetközi egyeztetések után, de semleges területen, Hollandiában.

Nelson Mandela levelét üdvözölte az elsõ skót miniszter (skót "kormányfõ") Alex Salmond úgy fogalmazott: a levél példája a líbiai férfi elengedését kísérõ nemzetközi egyetértésnek, noha a döntést az Egyesült Államok elítélte. "Sokan gondolják azt, hogy jóval többet érhetünk el ebben a világban könyörülettel, mint megtorlás révén" - tette hozzá Salmond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!