Friss hírek

2009.01.27. 16:02

Tiltakozás a szlovákiai magyar nyelvű rádióadás korlátozása ellen

<p>Sorra jelennek meg Szlovákiában azok a nyilatkozatok, amelyek aggodalommal figyelik, hogy február másodikától a közszolgálati Szlovák Rádió Pátria rádió néven sugárzott magyar nyelvű adása az eddigi vételkörzet egy jelentős részén már nem lesz fogható.</p>

A szlovákiai magyarok legnagyobb társadalmi szervezetének, a Csemadoknak a Pozsonyi Városi Választmánya hétfőn nyilatkozatban adott hangot aggodalmának, hogy február 2-ától Pozsonyban és környékén sem lesz fogható a középhullámúról URH-s közvetítésre áttérő Pátria. Ugyanez lesz a helyzet a Pozsonytól nyugatra fekvő, magyarok által sűrűn lakott mátyusföldi és csallóközi régióban is.

"Az elfogadhatatlan intézkedés súlyosan érinti Pozsonyt és vidékét, ahol a Szlovák Rádió magyar adásának jelentős számú hallgatója van" - áll a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának Független Hírügynökséghez eljutatott nyilatkozatában, amelyet Duka Zólyomi Árpád választmányi elnök, az Európai Parlament képviselője jegyez. A nyilatkozat azzal érvel, hogy az érintett régiókban élő magyarok "az ország tisztes adófizető, és a törvény által előírt rádiódíjat fizető" állampolgárok, ezért "jogos az elvárásuk, hogy a számukra készülő rádióműsorokat zavartalanul hallgathassák".

A Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya felszólítja a Szlovák Rádió vezetését, hogy olyan megoldást válasszon a Pátria rádió műsorszórására, amely nem rontja, hanem javítja a vétel minőségét. "Az ultrarövid hullámon való sugárzás jobb minősége vitathatatlan, de ha a magyar nemzetiségű hallgatók által lakott területek teljes lefedettsége nem oldható meg, akkor elengedhetetlennek tartjuk a középhullámon és URH-n való párhuzamos közvetítés fenntartását" - hangsúlyozza a nyilatkozat. Hasonlóan foglalt állást a napokban a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja is.

A Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya "felhívja a kormányzati szervek figyelmét adott ígéretükre, hogy a kisebbségi jogok gyakorlása a korábbi szinthez képest nem romlik". Úgy véli, ha a Pátria rádió magyar adása nem jut el azokhoz, akiknek készült, az mindenképpen a kisebbségi status quo megsértéseként fogható fel. A pozsonyihoz hasonló nyilatkozatott hagyott jóvá a múlt hét végén a Csemadok Szenci Területi Választmánya is.

A Szlovák Rádió azért döntött az URH-ra való áttérés mellett, mert az állam - a hatályos jogszabályok értelmében - 2009-től nem köteles támogatni a középhullámú műsorsugárzást. A rádió vezetői szerint az ügyben intenzíven keresik a megoldást.

Ezek is érdekelhetik