Friss hírek

2009.01.23. 13:51

TERÉZVÁROSI INGATLANPANAMA - gyanúsított a polgármester - Már hét embert hallgattak ki, hat másik képviselő még hátra van

<p>Eddig összesen hét gyanúsítottja van az Erzsébetvárosban kialakult ingatlan-botránynak. Kedden egy, szerdán két képviselőt gyanúsítottak meg a VI. kerület 2002-2006-os képviselőtestületének tagjai közül. Csütörtökön újabb két emberrel, Rabin László SZDSZ-es alpolgármesterrel és egy képviselőtársával nőtt a gyanúsítottak száma a hűtlen kezelési ügyben. Pénteken reggel Verók Istvánt hallgatták ki, aki a kerület jelenlegi polgármestere és a kérdéses időszakban is az volt. Pénteken meghallgattak szintén gyanúsítottként egy másik akkori képviselőt is.</p>

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint péntekig hét embert hallgattak ki az Andrássy út 47-es számú épület eladása kapcsán, gyanúsítottként, hűtlen kezelés ügyében. Mindannyian megtagadták a vallomástételt és panaszt nyújtottak be a gyanúsítás ellen. A benyújtott panaszokat a Fővárosi Főügyészség bírálja el. A BRFK a közeljövőben további 6 ember gyanúsítotti kihallgatását tervezi.

A Független Hírügynökség információi szerint a pénteken kihallgatottak egyike Verók István, a kerület polgármestere, aki a kérdéses eladás idején, a 2002-2006-os önkormányzati ciklusban is a kerület polgármestere volt. Őt reggel, a rendőrség Gyorskocsi utcai épületében hallgatták ki gyanúsítottként, majd kihallgatták az akkori testület egy másik tagját is. Bár a rendőrség közleményéből nevek nem derülnek ki, de az bizonyos, hogy Verók István sem tett vallomást.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, tovább folytatódnak a gyanúsítotti kihallgatások a terézvárosi ingatlanbotrány ügyében. Úgy tudni, kedden egy, szerdán és csütörtökön két-két önkormányzati képviselőt hallgattak ki és rabosítottak, azaz DNS mintát valamint ujjlenyomatot vettek tőlük, és fotóik bekerültek a rendőrség nyilvántartásába. A VI. kerületi volt és jelenlegi testületi tagok egy részét az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan adás-vételével kapcsolatban felmerült hűtlen kezeléssel gyanúsítják, vagy fogják meggyanúsítani. Ez feltehetően az akkori szocialista-szabad demokrata - Centrum párti frakció legnagyobb részét érinti. Ők a polgármesterrel együtt 2002-2006-ban 14-en voltak, az eddigi adatok szerint az ügynek 13 gyanúsítottja lesz.

Kedden Verók István, a kerület polgármestere egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy büntetőügynek álcázott politikai bosszú folyik, a nyomozást erős politikai nyomásra indították meg, ezért kezdeményezik a Fővárosi Főügyészség kizárását a nyomozásból. Ezen kívül az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük a büntetőeljárás alkotmányellenes. Hozzátette, hogy a 2002 óta ellenzékben lévő Fidesz-KDNP azzal, hogy politikai nyomás alá helyezte az ügyészséget, elérte, hogy az Andrássy út 47. számú ingatlan elidegenítése ügyében a testületi ülésen igennel szavazó képviselőket gyanúsítottként idézzék be és hallgassák ki rendőrségi eljárás keretében.

Ezek is érdekelhetik