Friss hírek

2009.01.22. 16:18

TERÉZVÁROSI INGATLANPANAMA - az alpolgármestert már meggyanúsították, holnap a polgármester következik

<p>Négyre emelkedett a terézvárosi ingatlanpanama gyanúsítottainak száma. Szerdán két képviselőt gyanúsítottak meg, és a Független Hírügynökség értesülései szerint csütörtökön Rabin László SZDSZ-es alpolgármestert és egy képviselőtársát hallgatták ki gyanúsítottként. Péntekre pedig Verók István szocialista polgármester és egy újabb képviselő kapott gyanúsítotti idézést az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan adás-vétele kapcsán.</p>

Folynak a gyanúsítotti kihallgatások a terézvárosi ingatlanbotrány ügyében. A Független Hírügynökség értesülései szerint szerdán és csütörtökön két-két önkormányzati képviselőt hallgattak ki és rabosítottak, azaz DNS mintát valamint ujjlenyomatot vettek tőlük, és fotóik bekerültek a rendőrség nyilvántartásába. Péntekre Verók István szocialista polgármestert és egy újabb képviselőt idéztek be. Az eddig kihallgatott képviselők mindegyike megtagadta a vallomástételt. Az ügynek várhatóan 14 gyanúsítottja lesz, a VI. kerületi önkormányzati képviselőket az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan adás-vételével kapcsolatban felmerült hűtlen kezeléssel gyanúsítják, vagy fogják meggyanúsítani.

A rendőrség által vizsgált, de szigorú ügyészségi felügyelet mellett folyó négy kerületi ügyben összesen 15-20 ingatlan érintett. Nyomoznak az Andrássy út 3., 8., 19., 21., 23., 52., és 68. szám alatti ingatlanok adás-vétele, valamint több Izabella, Paulay Ede utcai és egy Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlanok kapcsán is.

Egy másik feljelentés is a BRFK gazdaságvédelmi osztályán van: két és fél éve nyomoznak a VI. kerületi Király utca 40, az Andrássy út 19, a Színyei Merse Pál utca 13., a Szondi utca 51. és 53. szám alatti ingatlanok ügyében hűtlen kezelés miatt. A VI. kerületi önkormányzat utóbbi három ingatlant egy csomagban kívánt értékesíteni, a nyertes pályázó 645 millió forintot ígért értük, ebből az eladó 490 milliót kapott volna. Az önkormányzat, a döntés után egyoldalúan megváltoztatta a szerződést, ezért a vevő elállt az ingatlanok megszerzésétől és beperelte az önkormányzatot, az ingatlanok tulajdonosát mondta el a Független Hírügynökségnek Futó Barnabás, a nyertes pályázó ügyvédje. Hozzátette, hogy a vállalkozó a pert megnyerte, az önkormányzat 60 millió forint kártérítést fizetett ki. Időközben újabb jelentkező tűnt fel, egy korlátolt felelősségű társaság, amely mindössze 251 millió forintot fizetett a három ingatlanért. A feljelentés szerint az önkormányzat kára ebben a három in! gatlan esetében 299 millió forint volt. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az említett kft időközben a Király utca 40. szám alatti ingatlan felett is tulajdonosi jogot szerzett.

Kedden Verók István, a kerület polgármestere egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy büntetőügynek álcázott politikai bosszú folyik, a nyomozást erős politikai nyomásra indították meg, ezért kezdeményezik a Fővárosi Főügyészség kizárását a nyomozásból. Ezen kívül az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük a büntetőeljárás alkotmányellenes. Hozzátette, hogy a 2002 óta ellenzékben lévő Fidesz-KDNP azzal, hogy politikai nyomás alá helyezte az ügyészséget, elérte, hogy az Andrássy út 47. számú ingatlan elidegenítése ügyében a testületi ülésen igennel szavazó képviselőket gyanúsítottként idézzék be és hallgassák ki rendőrségi eljárás keretében.

Ezek is érdekelhetik