Friss hírek

2009.01.22. 19:28

SZTRÁJK FERIHEGYEN: Jutalmazná a jó munkát a Budapest Airport, a szakszervezetek nem értenek egyet

<p>Egy kompenzációs csomagról szóló javaslatot adott át csütörtökön a szakszervezeteknek a Bdapest Airport (BA). Szollár Domokos, a társaság szóvivője a Független Hírügynökségnek eredményes tárgyalási napról beszélt. A szakszervezetek viszont nem így látják.</p>

A megváltozott műszakrendek, illetve műszakpótlékok miatti bércsökkenést kompenzálná a javaslatcsomaggal a Budapest Airport. Szollár Domokos szóvivő szerint azért dolgozták ki a csomagot, hogy a tárgyalásokat elmozdítsák a holtpontról. Ebben bérkiegészítést kínálnak azoknak a dolgozóknak, akiknek megváltozik a műszakrendszere. Emellett egy bónuszrendszer is szerepel a tervek között. Ezzel a teljesítményt és az elvégzett munka minőségét jutalmaznák.

Másként látja a ferihegyi helyzetet a két sztrájkoló szakszervezet. Szerintük a BA szeptember óta változatlan álláspontot képvisel. A béreket 15-31 százalékkal csökkentené a társaság, ráadásul nem is keresi a megegyezést - ez áll a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének (RDSZSZ) csütörtöki közleményében. Az érdekképviseletek említést tesznek olyan külsős jogászokról és tanácsadókról is, akikről nem tudják, hogy kik pontosan. A közleményben reagálnak a BA által javasolt bónuszrendszerre: szerintük ez szubjektíven ítélné meg a munkavállalókat. Csak az kapna havonta pár ezer forinttal többet, akivel a menedzsere elégedett - áll a közleményben.

A repülőtéren csütörtökön folyamatos volt a forgalom. Szollár Domokos szerint nem voltak késések, minden járat menetrend szerint indult. Az 1-es terminál továbbra sem üzemel ugyan, a 2A és a 2B azonban teljes kapacitással indítja és fogadja a járatokat. Péntek reggel döntenek arról, megnyitják-e újra az 1-es terminált.

A Budapest Airport és a szakszervezetek a tervek szerint pénteken délelőtt ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

Ezek is érdekelhetik