Friss hírek

2009.01.30. 14:54

LABDARÚGÁS: Oroszország megpályázza a 2018-as vb-t

<p>Az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke, Vitalij Mutko levelet köldött a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vezetőinek, amelyben hivatalosan is megpályázza a 2018-as világbajnokság rendezési jogát - adta hírül a helyi média pénteken.</p>

Az orosz szövetség szerint nagy esélye van az országnak, hogy elnyerje a legnagyobb presztizsű labdarúgó esemény rendezési jogát. "Jó esélyünk van, hogy mi rendezzük meg a 2018-as világbajnokságot" - jelentette ki Mutko. "Az utóbbi időben egyre nagyobb tiszteletet szerzett magának az orosz futball, amely garancia lehet a rendezés színvonalára is" - tette hozzá az elöljáró.

Az elnök azt is elárulta, hogy már most kész tervekkel készülnek a 2018-as eseményre. "Elhatároztuk, hogy egy minden igényt kielégítő arénát építünk Kazanban, ahol a 2013-as diák játékokat tarjuk" - magyarázta Mutko. "A 2014-es téli olimpia helyszínén, Szocsiban is építünk egy 40 ezer férőhelyes stadiont, Szentpéterváron pedig már jelezte egy vállakozó, hogy egy új, 62 ezres pályát épít a régi helyére" - fogalmazott a sportvezető.

Emellett arról is biztosított mindenkit Mutko, hogy még jónéhány helyszínen kész tervek vannak, már csak azt kell eldönteni, hogy hol valósítsák meg őket. "Tudjuk, hogy rengeteg dolgunk van még, de biztos vagyok benne, hogy meg tudjuk rendezni a vb-t, amelyet a kormányzat is támogat" - jelentette ki a szövetség elnöke.

Eddig Ausztrália, Kína, Anglia, Indonézia, Mexikó, Katar és Japán jelezte, hogy szívesen megrendezné a 2018-as világbajnokságot. Belgium és Hollandia, valamint Portugália és Spanyolország pedig azt tervezi, hogy közösen nyújt be pályázatot a FIFA-nak.

A FIFA előírásai szerint a 2018-as vb-n 12 stadionnak kell lennie, 11-nek 40 ezernél nagyobb befogadóképességűnek kell lennie, egynek pedig 80 ezernél is nagyobbnak.

Ezek is érdekelhetik