Friss hírek

2009.01.26. 12:48

Időközi polgármester-választás Fóton - a KDNP feljelentést tesz egy újraközölt interjú miatt

<p>Választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a KDNP a fóti időközi polgármester-választás kapcsán. A Pest megyei településen egy olyan kiadványt terjesztettek néhány órával a kampánycsend kezdete előtt, amelyben valótlanságok voltak a Fidesz és KDNP jelöltjéről, Mádly Zsoltról - közölték újságírókkal hétfő délelőtt. Az időközi választást Mádly Zsolt nyerte, aki elmondta: az egyik eddigi alpolgármestert, Bartos Sándort választja helyettesének.</p>

A Fóti Hírlapban 2008 decemberében jelent meg először interjú Mády Zsolttal, az írást szórólapon is terjesztették. Múlt pénteken, nem sokkal a kampánycsend kezdete előtt újra megjelent az interjú a Fóti Hírlapban, de változtattak rajta: a kérdések a régiek maradtak, a válaszokat viszont összeollózták, valótlanságok voltak az írásban - mondta Rubovszky György KDNP-s országgyűlési képviselő, aki vállalta az ügy jogi képviseletét. Szerinte az interjút manipulálták, hogy befolyásolják a választókat Mádly Zsolttal kapcsolatban.

Rubovszky György azt mondta, hogy a feljelentést kedden személyesen viszi be az ügyben illetékes Dunakeszi Városi Rendőrkapitányságra. A kiadvány miatt már péntek este közleményben tiltakozott a Fidesz választókerületi elnöke, Dióssi Csaba választási csalást emlegetett. Az újraközölt interjúban egyebek mellett szekus múlttal vádolták meg állítólag a kolozsvári születésű Mádly Zsoltot.

A vasárnapi időközi polgármester-választáson Mádly Zsolt több mint 3 ezer szavazatot kapott, és ezzel az élen végzett. Fábry Béla alpolgármester, a szocialisták jelöltje nem egészen 1700 vokssal lett második. Fót előző, fideszes polgármesterét, Szent-Iványi Gézát tavaly függesztette fel a képviselő-testület, az akkori indoklás szerint egyebek mellett azért, mert vádlottja volt egy hűtlen kezeléssel kapcsolatos ügynek.

Az időközi választásig Fábry Béla alpolgármester vezette a települést. Mádly Zsolt úgy fogalmazott: Fábry Béla bitorolta a hatalmat, mert nem tartotta be a helyettesítési sorrendet, azaz ezeket a feladatokat nem engedte át a másik alpolgármesternek Bartos Sándornak, bár erre a közigazgatási hivatal is felszólította.

Mádly Zsolt tervei szerint rendezni akarja a jogi helyzetet Fóton. Az alpolgármesterekkel kapcsolatban a Független Hírügynökségnek azt mondta: az önkormányzati törvény nem rendelkezik az alpolgármesterek számáról. Az előző alpolgármesterek közül Bartos Sándor élvezi a bizalmát, őt jelöli általános helyettesének. Ha ő akadályoztatva lesz, neki is módja lesz helyettest kijelölni. "Azt hiszem, ez elég világos üzenet" - tette hozzá Mádly Zsolt.

Arra a kérdésre, hogy miként próbálja majd enyhíteni a politikai feszültséget Fóton, az új polgármester azt mondta: Fóton fideszes többség van, ahogy ezt már a Népszabadság is megírta.

Ezek is érdekelhetik