Friss hírek

2009.01.20. 15:30

GÁZVITA - Megérkezett Szlovákiába az orosz gáz

<p>Több forrásból is megerősítették, hogy ismét kap Ukrajnán keresztül szállított orosz földgázt Szlovákia. Ľubomír Tuchscher ((ljubomír ...)), a Szlovák Gázművek (SPP) kommunikációs munkatársa a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a délkelet-szlovákiai Nagykaposnál lévő kompresszorállomásra megérkezett az energiahordozó. "Ez az információ örömmel tölt el bennünket" - nyilatkozta Bernd Wagner, a gázművek igazgatótanácsának elnöke.</p>

Mivel Szlovákia a napokban az ukrajnai tranzitáláson kívül az észak-európai Jamal vezetéken keresztül is tudott gázt biztosítani magának, valamint az SPP nyugati résztulajdonosai is szállítottak, már hétfő 0 órától feloldották az ipari nagyfogyasztókra vonatkozó, január 7-én életbe léptetett gázfelhasználási korlátozást. Ennek köszönhetően megindulhatott a termelés a szlovák ipar gerincét adó autógyárakban is.

Északi szomszédunknál a gázválság az áramellátást is veszélyeztette korábban, mert az azt segítő rendszer generátorai gázüzeműek. Erre hivatkozva Robert Fico kormánya egy ideig a Jaslovské Bohunicei-i ((jaszlovszká bohunyice) V1-es atomerőmű második blokkjának újraindítását is fontolgatta, sőt, megtette az ehhez szükséges műszaki és biztonsági előkészületeket. A reaktort Pozsonynak 2008 végén kellett leállítania, mert az uniós előcsatlakozási tárgyalásokon erre kötelezte magát.

Ján Kubiš szlovák külügyminiszter hétfőn arról tájékoztatta osztrák kollégáját, Michael Spindeleggert, hogy Szlovákia egyelőre nem tervezi az újbóli üzembe helyezést. Bécs nem nézte ugyanis jó szemmel a pozsonyi terveket. A szlovák diplomácia hétfői közleménye szerint az erőműblokk újraindítása "egyre kevésbé valószínű, noha az ilyen lépésre való felkészültség továbbra is megvan".

Ezek is érdekelhetik