Friss hírek

2009.01.23. 14:41

Európával együtt esik a BUX, a térségi devizák gyengítik a forintot

<p>Idegesség jellemzi a piacokat pénteken, de ez a jellemző egész Európában. A vezető börzék indexei lefelé vették az irányt nyitás után, a tempót a pénzügyi szolgáltatók diktálják: van olyan nyugati nagybank, amelynek részvénye majdnem 20 százalékot veszített árfolyamából. Ehhez igazodva a Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX is két százalékkal alacsonyabban állt kora délután a csütörtöki záróértéknél. A legtöbbet, 4 százaléknál is többet az OTP és az Egis árfolyama süllyedt, a vezető papírok közül egyedül a Magyar Telekom értéke emelkedett.</p>

A forint nagy kilengéseket produkált pénteken. Az euróval szemben 282,9 és 290,87 között mozgott, kora délután kicsivel 290 alatt járt. A dollárral és a svájci frankkal szemben szintén a napi csúcs közelében 226, illetve 194 körül jár a forint. Megkérdezett elemzők szerint a térségi devizák, elsősorban a cseh korona gyengülése mozgatja a forint árfolyamát. Magyar hatás viszont egy hamisnak bizonyult szóbeszéd, hogy az egyik nagy hitelminősítő lerontani készülne a magyar devizaadósság besorolását.

Elemzők szerint egyelőre nem várható beavatkozás a forint védelmében, például a Magyar Nemzeti Bank részéről. Simor András elnök szerdai parlamenti bizottsági meghallgatásán is megismételte, hogy az inflációs cél gyengébb árfolyamon is elérhető.

Ezek is érdekelhetik