Friss hírek

2009.01.21. 16:56

Emelte a kormány a régiós csúcskórházak pályázati keretösszegét

<p>10,2 milliárd forinttal, 75 milliárd forintról 85,2 milliárd forintra emelte a kormány a legnagyobb egészségügyi uniós fejlesztés, a régiós csúcskórházak létrehozására kiírt pályázat keretösszegét - jelentette be a szerdai kormányülést követő tájékoztatón Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.</p>

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv póluskórházak kialakítására kiírt pályázatának első fordulója még decemberben zárult le, ennek eredményét fogadta el szerdán a kormány. Eszerint a 9 pályázó közül 8 alakíthat ki saját régiójában a legmagasabb technikai színvonalon működő kórházat. Ezek a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház, a kaposvári Kaposi Mór Oktatókórház, a kecskeméti megyei kórház, a miskolci megyei kórház, a szegedi, pécsi és a debreceni orvosegyetemek kórházai, valamint a győri megyei kórház. Az egyetlen pályázó, amelyet az első fordulóban nem támogattak, a székesfehérvári megyei kórház. Ez az intézmény sem esett el véglegesen a támogatás lehetőségétől, mint az államtitkár elmondta, tartaléklistára került.

Vojnik Mária a tájékoztatón elmondta: a kormány szerdai döntése után a győztes kórházaknak részletes programot kell készíteniük, hogyan tervezik megvalósítani fejlesztéseiket. Emellett be kell mutatniuk, miből állják majd a beruházáshoz szükséges önrészt és bizonyítaniuk kell, hogy a fejlesztések működtetéséhez lesz forrásuk. Az egyes intézmények, miután megvédték programjaikat, tehát a második fordulón is túljutottak, azonnal elkezdhetik a beruházást - tette hozzá kérdésre válaszolva.

A régiós póluskórházakra kiírt pályázat célja volt a többi között, hogy olyan csúcsintézmények jöjjenek létre, amelyekben a legkorszerűbb technológiákat használják, csökkentik a telephelyek számát, illetve a legmodernebb informatikai rendszert alkalmazzák - mondta Vojnik Mária. Az önrésszel együtt összesen 94,6 milliárd forintból főleg a szív- és érrendszeri, az onkológiai, a sürgősségi és gyermekellátás fejlesztését várják a nyertesektől.

A Fidesz szóvivője szerint az egészségügyet érintő kormánydöntések "látszatintézkedések" maradnak mindaddig, amíg vissza nem adják azt a 250 milliárd forintot, amelyet az elmúlt három év alatt kivontak az ágazatból. Szijjártó Péter a kormányszóvivői tájékoztatóra reagálva elmondta: a megszorításokkal az egész rendszer működését kockára tették. A teljesítményvolumen-korlát bevezetésével tovább nőttek a kórházi várólisták, sőt műtétek maradtak el, az egészségügyi intézmények pedig eladósodtak. Ebben a helyzetben nem "felületi kezelésre" van szükség, mert az érdemben már nem javít az egészségügy helyzetén - hangsúlyozta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik