Friss hírek

2009.01.21. 15:51

Belgrádban késleltetik a vajdasági alaptörvény jóváhagyását

<p>Bojan Pajtics vajdasági kormányfő azzal vádolta meg a szerb kormány egyes minisztereit, hogy akadályozzák a tartományi alaptörvény napirendre tűzését a szerb parlamentben. A belgrádi törvényhozásnak ugyanis az alkotmány szerint jóvá kell hagynia a Vajdaságban háromnegyedes többséggel megszavazott alaptörvényt, anélkül nem léphet életbe. A szerb parlamentnek ezt még decemberben meg kellett volna tennie.</p>

Mivel ugyanazok a pártok alkotják a parlamenti többséget a Vajdaságban is, mint Szerbiában, így elvileg nem kellene gondot okoznia az alaptörvény elfogadásának. Az állandó halogatás azonban gyanút ébreszt, hogy már esetleg nincs is meg a politikai szándék a jóváhagyásra.

Az ellenzék közben folytatja propagandahadjáratát a vajdasági "alkotmány" ellen. A Seselj-féle Szerb Radikális Párt, a Nikolics-vezette Szerb Haladó Párt és Kostunica Szerbiai Demokrata Pártja Szerbia további felszabdalásával ijesztgeti a közvéleményt, s igyekszik megnyerni a kormánypárti parlamenti képviselőket is, hogy utasítsák el a Vajdaságban már elfogadott alaptörvényt.

A sima parlamenti matematika alapján egyébként a belgrádi törvényhozásban átmegy a vajdasági alaptörvény. Azok a pártok, amelyek a vajdasági képviselőházban megszavazták, a 250 tagú szerb parlamentben 140 mandátummal rendelkeznek. Pajtics reméli, hogy a közeljövőben napirendre tűzik az okmányt és a vele járó törvényeket, s nem lesz gond megszavazásukkal.

Ezek is érdekelhetik