Friss hírek

2009.01.25. 08:36

Árthat az Al-Kaidának Guantanamo bezárása

<p>Ha a guantanamói fogolytáborra lakat kerül, az megfoszthatja az Al-Kaida terrorszervezetet egyik legfőbb propaganda-eszközétől, egyben segíthet Pakisztánnak a szélsőségesek elleni eredményesebb harcban - írta az AFP hírügynökség szakértőkre hivatkozva vasárnap.</p>

A Kuba déli részén lévő katonai támaszponton 2002 januárjában nyitották meg a fogolytábort, miután az Egyesült Államok elűzte Afganisztán éléről a tálib rezsimet. Azóta többszáz feltételezett terrorista volt Guantanamo vendége, anélkül, hogy hivatalos bírósági eljárást folytattak volna ellenük. A fogolytábor az Al-Kaida propagandában a muszlimok ellen elkövetetett igazságtalanságok szimbólumává vált. A fogolytáborban zajló állítólagos kínzásokról szóló híreket a szélsőségesek arra használták, hogy több embert nyerjenek meg ügyüknek illetve készítsenek föl terrortámadásokra.

Daniel Pearl amerikai újságíró pakisztáni elrablói 2002-ben Guantanamo bezárását követelték, mielőtt végeztek volna túszukkal.

NATO-szakértők szerint Pakisztán északnyugati részén bujkálnak azok a fegyveresek, akik 2001 után elmenekültek Afganisztánból. 19 hónap alatt Pakisztánban több mint 1500-an vesztették életüket különböző merényletekben.

Pakisztáni belügyminisztériumi források szerint összesen 68 állampolgárukat szállították a hírhedt fogolytáborba, akik közül 63-at már elengedtek.

Ezek is érdekelhetik