Friss hírek

2009.01.20. 14:37

A miskolci megyei kórház lett az "Év kórháza"

<p>A miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház lett az Év kórháza. A Házipatika.com 4. alkalommal megszervezett internetes szavazásán, amelyen csaknem 90 ezer beteg voksolt kedvenc egészségügyi intézményére, a második helyen a fővárosi Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja, a harmadikon pedig a zirci városi kórház végzett. A kitüntetést és a vele járó számítógépeket és szoftvereket a keddi hivatalos eredményhirdetésen adták át.</p>

Most is, ahogy korábban 5 kategóriában lehetett voksolni. Az orvos-szakmai ellátás, az ápolás- és szakszemélyzet valamint az infrastruktúra kategóriákban a miskolci megyei kórház lett az első, az ellátást a betegek a Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht-nál tartották a legjobbnak, és a zirci városi kórházban volt szerintük a legmegfelelőbb a környezet és a tisztaság.

A mostani szavazásnál szigorúbbak voltak a betegek, ugyanis a korábbiakhoz képest rosszabb "osztályzatokat" kaptak a kórházak. Az 1-től 5-ig terjedő skálán országos átlagban a páciensek 3,44-re értékelték az intézmények teljesítményét. Ezen belül ráadásul egyetlen egy intézmény, egyetlen egy kategóriában sem kapott 4-est vagy ennél magasabb osztályzatot.

A mostani szavazásnál, ahogy már korábban is tapasztalható volt, a megyei intézmények tovább erősödtek a fővárosi kerületi intézményekhez képest. Igaz, az egyik kategóriában az "Orvos-szakmai ellátás" tekintetében a budapesti intézményeket tartják a legjobbnak a betegek. Az elhelyezkedés szempontjából egyébként 2008-ban Győr-Moson-Sopron megye végzett az élen, de a szabolcsi, békési intézményekre is sokan szavaztak. A leggyengébben szereplő megye ismét Nógrád lett.

A Házipatika 2005-ben hirdette meg először "Az év kórháza" szavazást. Akkor 63 ezren nyilvánítottak véleményt, és az összesített eredmény szerint akkor a Sportkórház lett az abszolút győztes. A következő évben 100 ezren szavaztak, a legtöbben a pécsi intenzív terápiás intézetre. Tavaly a 3. szavazáson mindössze 46 ezren voksoltak, ekkor a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-rendelőintézet kapta "Az év kórháza" címet.

Ezek is érdekelhetik