Friss hírek

2009.01.20. 12:02

A hulladékudvarok nem váltják be a várakozásokat - szelektív gyűjtés házaknál

<p>A hulladékudvarok nem váltják be a várakozásokat. Nem a megfelelő helyre kerülnek a szelektíven gyűjtött hulladékok, és gyakran kommunális, valamint ipari szemetet is kevernek hozzá, ezért bevezeti a házaknál is a szelektív hulladékgyűjtést a polgárdi Vertikál Zrt. Szabadbattyánban és Pusztaszabolcson rendszeresen, további hat Fejér megyei és egy Veszprém megyei településen pedig évente egyszer, vagy kétszer megy házhoz a szelektív-gyűjtőautó.</p>

A lakosok nem úgy használják a hulladékudvarokat, ahogy kellene. Rossz helyre rakják be a szétválogatott anyagokat, és nagyon sokszor tesznek a szigetek, hulladékudvarok konténereibe kommunális hulladékot, sőt gyakran ipari hulladékot is találni bennük. Azt remélik, hogy átláthatóbbá válik, mi kerül a zsákokba, mert egy rossz helyre rakott hulladék szennyezheti az összes többit - mondta a Független Hírügynökségnek Bakonyiné Lentsés Ildikó, a polgárdi Vertikál Zrt. kommunális üzemvezető helyettese.

Szabadbattyánban és Pusztaszabolcson a helyi tévéken, újságokon keresztül tájékoztatják a lakosokat a szelektív gyűjtésről. Az önkormányzatokkal most folynak a tárgyalások arról, hogy mikor kerül sor az első szállításra. Mindkét településen a petpalackot és a papírt évi hat alkalommal, az elektronikai hulladékot évente egyszer, vagy kétszer viszik el. A többi településen egyelőre kísérleti jelleggel évente egy-két alkalommal megy házhoz a szelektív gyűjtőautó.

A Vertikál Zrt. 52 településről szállítja el a hulladékot, jórészt Fejér megyében, de Tolna és Veszprém megyei települések is tartoznak hozzá. Valamennyi önkormányzatnak felajánlotta a lehetőséget, de nyolc élt vele.

A szemétszállítás díja Pusztaszabolcson hat forinttal nő edényenként a szelektív gyűjtés miatt, de azon kívül 16 százalékkal emelkedett ebben az évben. Évente 15 900 forintot fizetnek az emberek átlagban. Szabadbattyánban az önkormányzat fizeti a szemétszállítás díját. Ez az idén 15 százalékkal nő. Az emberek kommunális adójából fedezik az összeget, amely kétezer forinttal nőtt az idén, 14 ezer forint egy évben.

Ezek is érdekelhetik