Friss hírek

2008.08.20. 13:47

Sztálin füle után a szeme is Debrecenbe került

<p>Előkerült az 1956-ban, Budapesten ledöntött, eredeti Sztálin-szobor újabb darabja. Az 5 és fél kilós bronz szemet augusztus 20-ától lehet megnézni a debreceni Modem Galéria szocreál kiállításán.</p>

Újabb relikviával bővült a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ szocreál kiállítás-sorozata. Az intézmény belső kertjében mutatják be az egykor a budapesti Felvonulási téren állt monumentális eredeti Sztálin bronzszobor szemét, amely a napokban került elő. Az öt és fél kilós szem Sztálin füle mellett látható, amely ugyancsak néhány hete bukkant fel. Azt a szoborrészletet egy műgyűjtő bocsátotta a galéria rendelkezésére. A fül Kiss Miklóstól származik, aki 1956-ban részt vett a Sztálin-szobor ledöntésében, majd évtizedekig a pincében rejtegette a fület. Mindkét relikvia szimbolikus jelentéssel bír, hiszen a szem "a Nagy testvér mindent lát" hangulatot idézi fel, míg a fül a korszak lehallgatásait jelképezi. A két eredeti darab mellett a Modem udvarán látható az eredeti szobor méretarányos másolata is. A 10 méteres alkotás még hungarocellből készítve is több mint 3 mázsát nyom.

A Modem szocialista realizmust, vagyis a szocreált bemutató kiállítás-sorozatában már korábban megnyílt a Rákosi-korszak hivatalos festészetét, valamint az 1949 és 1956 közötti hétköznapi kommunizmus tárgyi emlékeit felelevenítő tárlat. Ezek - ironikus módon - november 7-ig látogathatók. A kiállítás a napokban kibővült az 1940 és 1960 közötti időszak magyar képregényeivel és karikatúráival, amelyeket szeptember 14-ig lehet megnézni.

Az augusztus 20-i ünnep miatt a Modem Galéria szerdán meghosszabbított nyitva tartással, este tíz óráig várja a közönséget Debrecenben, a Baltazár Dezső téren. .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!