Friss hírek

2008.08.25. 11:35

Margitszigeti egynyári virágbemutató a reneszánsz és a klímaváltozás jegyében

<p>Ezer tő egynyári virágból tervezte meg a Főkert Zrt. a reneszánsz jegyében a hagyományos egynyári virágbemutatóját a margitszigeti virágoskertben. A virágágyakat hétfőn mutatják be.</p>

Az ültetéshez a kertészek a reneszánsz kor tárgyi díszítéseit, korabeli burkolat és kelme mintázatokból merítettek ihletet az ültetéshez. Az idei egynyári virágbemutató másik kiemelt témája a klímaváltozásból adódó új kertészeti feladatok. A bemutatón a városi kerttervezési szempontokról, a növényápolásról, valamint a növényvédelemről tartanak előadásokat a szakemberek. A program csak egy napos, de a virágok egészen az októberi fagyokig pompáznak majd a Margitszigeten és a főváros többi közparkjában - tudta meg a Független Hírügynökség Kocsis Lászlótól, a Főkert Zrt. vezérigazgatójától.

Mivel a 2008-as év a Reneszánsz jegyében telik, ezt a Főkert tervezői is figyelembe vették a fővárosi virág kiültetésekkor. Különféle reneszánsz emlékekből merítettek ihletet, például reneszánsz oszlopfőkről, tárgyi díszítésekről, reneszánsz burkolatokról vagy szövetmintázatokról vettek át motívumakat. Ilyen dekoratív kiültetések díszítik a Dózsa teret, a Clark Ádám teret, a Kós Károly sétányt és a Jászai Mari teret is. Összesen 340 ezer palántát ültettek ki a reneszánsz kort idézve.

Az idei egynyári virágbemutató másik kiemelt témája a klímaváltozás és az abból adódó új kertészeti feladatok. Kocsis László elmondta, hogy az éghajlatváltozás miatt nemcsak olyan hatások érik a növényzetet, hogy például a meleg napok száma nő, és a csapadékosaké pedig általában csökken. Hanem olyan problémák is felvetődnek, hogy az időjárás változásával együtt újabb kórokozók és kártevők jelennek meg hazánkban. Városi környezetben korlátozott növényvédelmi technológiákat tud csak bevetni a Főkert. A nagyváros egyébként is sokkal ellenállóbbnak kell lenniük a növényeknek. Különösen azért, mert a belváros mindig is melegebb, mint egy természetes környezet, és lényegesen kevesebb a csapadék, mert a lehulló eső jó része nagyon hamar elszivárog az aszfaltfelületekről.

A kiültetett növények 8-10%-át az emberek tönkre teszik, vagy ellopják egy-két héten belül. Ez ellen leginkább úgy lehet védekezni, hogy megpróbálnak mindenkit lebeszélni a pusztításról, hiszen nem baj az, hogy ezek a növények mindannyiunknak örömöt szereznek - mondta a Főkert vezérigazgatója. Ennél hatékonyabb módszer, hogy vannak a fővárosnak olyan közparkjai, melyeket éjjel-nappal őriztetnek, hogy ne tegyék tönkre vagy ne vigyék el se a növényeket se a parkberendezési tárgyakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!