Friss hírek

2007.11.29. 17:55

Újabb NATO katonák Koszovóban

<p>A NATO újabb katonákat vezényel Koszovó szerbek lakta, északi részébe - jelentette be a KFOR parancsnoka, Xavier Bout de Marnhac csütörtökön. A döntést azzal indokolta a tábornok, hogy egyre nő a feszültség a térségben, miután a szerb és albán küldöttség továbbra sem tudott megegyezni Koszovó státusáról, a és egyre közeledik az időpont, ameddig dűlőre kellene jutniuk a feleknek. Az ügyben Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok közvetít Belgrád és Pristina között</p>

A tartomány északi részén állomásozó 2800 katona mellé, 90 fős erősítést küld a KFOR parancsnoksága, mondta De Marnhac, aki szerint a KFOR képes bármilyen fenyegetés elhárítására. Németország korábban már jelezte, hogy 500 fővel emeli Koszovóban állomásozó katonáinak számát.

Koszovó hivatalosan Szerbia része, ahol az albán nemzetiségűek vannak túlnyomó többségben. A tartományba 1999-ben bevonult a szerb hadsereg, hogy leverje az albán függetlenségi törekvéseket. Becslések szerint 100 ezer ember vesztette életét a konfliktusban, több ezren elmenekültek otthonaikból. A válságnak a NATO beavatkozása vetett véget, Koszovó azóta ENSZ ellenőrzés alatt áll.

A hét elején albán és szerb küldöttek tárgyaltak a szerb államiság bölcsőjének tartott tartomány jövőjéről, de nem sikerült megegyezniük. Az albán fél ezért Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását tervezi, amelyet elfogadhatatlannak tart Szerbia és Oroszország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!