Friss hírek

2007.11.29. 17:55

Újabb NATO katonák Koszovóban

<p>A NATO újabb katonákat vezényel Koszovó szerbek lakta, északi részébe - jelentette be a KFOR parancsnoka, Xavier Bout de Marnhac csütörtökön. A döntést azzal indokolta a tábornok, hogy egyre nő a feszültség a térségben, miután a szerb és albán küldöttség továbbra sem tudott megegyezni Koszovó státusáról, a és egyre közeledik az időpont, ameddig dűlőre kellene jutniuk a feleknek. Az ügyben Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok közvetít Belgrád és Pristina között</p>

A tartomány északi részén állomásozó 2800 katona mellé, 90 fős erősítést küld a KFOR parancsnoksága, mondta De Marnhac, aki szerint a KFOR képes bármilyen fenyegetés elhárítására. Németország korábban már jelezte, hogy 500 fővel emeli Koszovóban állomásozó katonáinak számát.

Koszovó hivatalosan Szerbia része, ahol az albán nemzetiségűek vannak túlnyomó többségben. A tartományba 1999-ben bevonult a szerb hadsereg, hogy leverje az albán függetlenségi törekvéseket. Becslések szerint 100 ezer ember vesztette életét a konfliktusban, több ezren elmenekültek otthonaikból. A válságnak a NATO beavatkozása vetett véget, Koszovó azóta ENSZ ellenőrzés alatt áll.

A hét elején albán és szerb küldöttek tárgyaltak a szerb államiság bölcsőjének tartott tartomány jövőjéről, de nem sikerült megegyezniük. Az albán fél ezért Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását tervezi, amelyet elfogadhatatlannak tart Szerbia és Oroszország.

Ezek is érdekelhetik