Friss hírek

2007.11.20. 11:14

SZTRÁJK - nem ad ki egységes miniszteri intézkedést az OKM, a törvényre hivatkozik a tárca

<p>A szerdára meghirdetett országos sztrájk kapcsán az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nem ad ki egységes miniszteri intézkedést. A közoktatásról szóló törvény szerint az iskolaigazgatók saját hatáskörben mérlegelhetik, hogy elrendelnek-e rendkívüli tanítási szünetet - tájékoztatta a Független Hírügynökséget kedden az OKM sajtóirodája.</p>

Ha az adott oktatási intézményben sok a bejáró, az iskolaigazgató elvileg elrendelhet rendkívüli tanítási szünetet szerdára. Ha erre nincs szükség, a sztrájk miatt távol maradó tanulók hiányzását igazolt hiányzásként kell elfogadni. Ha egy óvoda, iskola, kollégium alkalmazottai nem tudnak beérni időben, vagy egyáltalán nem tudnak eljutni a munkahelyükre, a távolmaradást igazolt távolmaradásnak kell elfogadni aznapra - olvasható az OKM állásfoglalásában.

Ha a pedagógusok kapcsolódnak a sztrájkfelhíváshoz, az igazgatónak szintén mérlegelnie kell, hogy elrendeli-e a rendkívüli tanítási szünetet. A sztrájk-törvény alapján azonban a dolgozót a munkabeszüntetés ideje alatt díjazás nem illeti. Ha a sztrájk vagy az abban való részvétel nem jogszerű, a tanítási időkeret nem csökkenthető. Azt, hogy a sztrájk vagy a részvétel jogszerű-e, a bíróság dönti el.

A rendkívüli tanítási szünet elrendelése nem mentesíti az iskolákat a közoktatásról szóló törvényben meghatározott kötelezettség alól, vagyis gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről. A nevelési-oktatási intézmények ennek megfelelően nem zárhatják ki a gyermekeket az óvodából, iskolából, kollégiumból a sztrájk miatt - tájékoztat az OKM.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!