Friss hírek

2007.11.20. 15:57

SZTRÁJK - Az érdekvédők elutasítják a tárca javaslatát - délután utolsó egyeztetés az elégséges szolgáltatásokról

<p>Nem fogadták el a vasutas szakszervezetek a kormány a 38 mellékvonalról szóló újabb javaslatát kedden, így megtartják hat órás sztrájkjukat a vasúti dolgozók. A vasúttársaság vezetőségével még kedd délután tárgyalóasztalhoz ülnek az érdekvédők, hogy az elégséges szolgáltatásokról tárgyaljanak, ha nem sikerül megegyzniük, akkor egyetlen vonat sem fog közlekedni Magyarországon szerdán reggel hat óra és dél között. A sztrájkot szervező két szakszervezet vezetői, Gaskó István (VDSZSZ) és Simon Dezső (VSZ) keddi tájékoztatójukon azt mondták, a MÁV-on múlik, mekkora lesz a káosz.</p>

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kedden ismét tárgyalt a vasutas szakszervezetekkel, de azok nem fogadták el a tárca javaslatát.

Garamhegyi Ábel a közlekedési tárca államtitkára keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a tárca javaslata szerint egyelőre nem szüntetik meg a forgalmat azon a 38 vasúti mellékvonalon, amelyeket egy korábbi tanulmány szerint nem éri meg az országos hálózatban tartani. Garamhegyi Ábel elmondta, hogy a vizsgált 38 vasúti mellékvonalat két csoportba osztották. 26 esetében az önkormányzatok már jelezték írásban, hogy van igény a vonalak térségi üzemeltetésére, így ezek esetében a minisztérium kiírja a jövő évi teljes menetrendi időszakra a közszolgáltatási szerződést. A gyakorlatban tehát ez azt jelenti, hogy változatlan maradhat a vonatközlekedés ezeken a szárnyvonalakon. 12 mellékvonal esetében nem jelezték az önkormányzatok, hogy lenne igény térségi üzemeltetésre, így ezeknél nem indokolt már a közszolgáltatási szerződés kiírása. Ennek ellenére ezt a 12 vonalat is tovább üzemelteti az állam, viszont december 9-től beindítják ezeknél az alternatív Volán-buszokat is. Az államtit! kár szerint ezzel kiderülhet, hogy van-e valós ellátási probléma az új Volán-menetrendek bevezetésével vagy mégsem.

Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke kifejtette: nem látják a javaslatban a feltételrendszert, ami alapján az önkormányzatok tudnák, hogy a továbbiakban hogyan működtethetnék ezeket a vasútvonalakat. Az érdekvédők azt is kifogásolják, hogy nem kaptak lehetőséget a színvonalat növelő szolgáltatások bevezetésére a vasúton, ami versenyképessé tehetné azt. Ezek például a menetrend kiigazítása és a vonatok más járatokhoz igazítása lett volna.

Kedd délután a szakszervezetek a MÁV vezetőségével is tárgyalnak az elégséges szolgáltatásokról. Simon Dezső azt mondta: 5-20 százalékos szolgáltatással már elkerülhető lenne a káosz szerdán és a forgalom is gyorsabban állna helyre, de úgy látják a vasúttársaság nem együttműködő ebben - tette hozzá.

Ha nem sikerül megegyezniük akkor a holnapi sztrájk után a vasúti közlekedés helyreállásához több mint egy nap kell majd. Egyetlen vonat sem közlekedik majd reggel 6 órától délig, és amelyik ez előtt indul el az a következő lehetséges állomáson megáll. A nemzetközi vonatok a határokon bejöhetnek, de nem mennek tovább a munkabeszüntetés végéig. A vonatokon a hat órás sztrájk alatt lesz világítás és fűtés, és az utasokat tájékoztatni is fogják a helyzetről - mondták a szakszervezetek vezetői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!