Friss hírek

2007.11.28. 18:20

Szerbiai katonai behívók - a VMSZ tiltakozik

<p>A Vajdasági Magyar Szövetség a leghatározottabban elítéli, hogy az utóbbi hetekben tömegesen kapnak behívót vajdasági magyarok. A VMSZ közölte, egy esetleges koszovói fegyveres konfliktusban a vajdasági magyarság nem akar és nem fog részt venni. A párt ugyanakkor nyugalomra inti a délvidéki magyarságot, és azt javasolják, hogy a kért időpontban mindenki jelenjen meg a parancsnokságokon.</p>

A párt szerdai közleményében valószínűsíti, hogy a katonai idézések kézbesítése összefüggésben van a szerb kormány azon utasításával, miszerint a minisztériumoknak kötelezően cselekvési stratégiát kell kidolgozniuk arra az esetre, ha Koszovó egyoldalúan kikiáltaná függetlenségét. A Koszovó státusának meghatározását célzó tárgyalások december 10-én fejeződnek be, és nagy a valószínűsége, hogy a koszovói albánok ezt követően egyoldalúan kikiáltják a tartomány függetlenségét.

A VMSZ ugyanakkor nem tartja megnyugtatónak a kormány eddigi hivatalos magyarázatait az idézésekkel kapcsolatban, célozva a kilencvenes évek délszláv háborúira, amikor a magyarok nagy hányadát a frontokra vitték. Felszólították a szerb védelmi minisztert, hogy a pánikhangulat gerjesztése helyett tegye egyértelművé és támassza alá bizonyítékokkal, hogy mi tette szükségessé ezeket az intézkedéseket, és miért mulasztották el a közvélemény időben történő tájékoztatását. Dragan Sutanovac szerb védelmi miniszter korábban azt közölte, nem kizárt, hogy forrongás lesznek Szerbia albán többségű, déli községeiben.

A VMSZ követeli Szerbia kormányától, hogy a milosevicsi retorikát idéző közhangulatkeltés helyett valódi kormányzást végezzen, a magyarságot pedig nyugalomra intik. Figyelembe véve a honvédelmi minisztérium tájékoztatóját, amely szerint csak adategyeztetésről van szó, az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében, célszerűnek tartják, hogy a címzettek jogkövető magatartást gyakorolva tegyenek eleget az idézésnek. Ezzel együtt határozottan leszögezik: a vajdasági magyarság nem akar és nem fog részt venni semmilyen újabb fegyveres konfliktusban.

Az elmúlt napokban több tíz Zombor környéki magyar nemzetiségű hadkötelest idézett be a hadsereg, az indoklás szerint az új háborús beosztás ismertetése céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!