Friss hírek

2007.11.15. 11:49

Művészek és közéleti személyiségek az otthonszülés szakszerű szabályozásáért

<p>187 ismert művész, tudós és közéleti személyiség írta alá azt az Egészségügyi Minisztériumnak címzett nyílt levelet, amelyben arra kérik a tárcát: vonja vissza az álláspontjuk szerint Európában példátlanul szigorú, ésszerűtlenül túlszabályozott és szakszerűtlen szempontrendszert, amely alapján az otthonszülésről szóló jogszabálytervezet készül.</p>

Az aláírók szerint a készülő jogszabály csak látszólag legalizálja, valójában ellehetetleníti az otthonszülést, és sem a bábák, sem a nők, ezáltal pedig a babák érdekeit sem szolgálja. Véleményük szerint az állam dolga az, hogy támogassa azokat a nőket, akik felelős döntés eredményeként otthon hoznák világra gyermeküket, nem pedig az, hogy mondvacsinált indokokkal kórházba kényszerítse őket.

Az aláírók leszögezik: nem az otthonszülés támogatóiként lépnek fel, de fontosnak tartják, hogy törvénnyel rendezzék azok helyzetét, akik e mellett döntenek, és a jogszabály tervezésében szerepet kapjanak azok, akik már kísértek otthonszülést, vagyis ne csak a kórházi szülészek.

Az aláírók között a többi között a többi között szerepel dr. Ádám György egyetemi tanár, az MTA doktora, ügyvéd, az Anima Sound System zenekar, Ascher Tamás rendező, Csákányi Eszter, Gryllus Dorka és Ónodi Eszter színművésznők, Cserhalmi György és Kamarás Iván színművészek, Domján Gábor agykontroll oktató, Enyedi Ildikó és Rohonyi Gábor filmrendezők, Feldmár András pszichoterapeuta, Horváth Aladár kisebbségi kormánybiztos, Kende János filmoperatőr, Kő Pál szobrászművész, Miklósa Erika operaénekes, Palya Bea énekesnő, Pesty László producer, dr. Lux Elvira, Ranschburg Jenő és Vekerdy Tamás pszichológusok , Schäffer Erzsébet író, újságíró és Tamás Pál szociológus a MTA Szociológiai Intézetének igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!