Friss hírek

2007.11.30. 11:15

Már nem jár munkatábor Kínában az óvszert "rejtegető" nőknek

<p>A kínai rendőrség a jövőben nem tartóztatja le és küldi munkatáborba azokat a nőket, akiknél óvszert találnak - jelentette az AFP hírügynökség pénteken helyi forrásokra hivatkozva. Az ázsiai országban ugyanis eddig úgy tartották, hogy csak a prostituáltak tartanak maguknál kotont. A prostitúció pedig büntetendő cselekménynek számít Kínában.</p>

Egy pekingi konferencia résztvevői elmondták: több munkatábort is átvizsgáltak, ahol több olyan nőt találtak, akiknek a bűne mindössze az volt, hogy óvszer volt a táskájukban. Igazoltatásnál a hatóság bizonyítottnak látta, hogy prostituálttal van dolga, így azonnal el is ítélték az asszonyokat. Kínában a kisebb bűncselekményeknél a rendőrség azonnal ítélkezhet, nincs szükség tárgyalásra. A kormányzat AIDS-megelőzésért felelős irodájának munkatársa viszont azt állította a konferencián, hogy a rendőrségi gyakorlat már 2001-ben megváltozott. Mint mondta: hat évvel ezelőtt a hatósággal is konzultáltak az ügyről, amikor elkezdték fölhívni a lakosság figyelmét az egyre nagyobb AIDS-veszélyre.

Kínában a becslések szerint jelenleg mintegy 700 ezer HIV vírussal fertőzött illetve AIDS-beteg él. Évente pedig több tízezerrel nő a számuk. A fertőzés ma már a legjobban a heteroszexuálisok között terjed. Korábban a kábítószeresek voltak a legveszélyeztetettebb csoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!