Friss hírek

2007.11.06. 04:11

Ma egyeztet a közlekedési tárca a vasutasokkal - lesz sztrájk, ha nem vonják vissza a vasútvonalakról szóló tervezetet

<p>Az október végi figyelmeztető sztrájk óta kedd reggel ül először tárgyalóasztalhoz a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a vasutasok többségét tömörítő két szakszervezettel. A megbeszélésen - hírek szerint - a megszüntetésre ítélt 38 vasútvonalról egyeztetnek. Az érdekvédők csak akkor állnak el a következő - szerdára tervezett - munkabeszüntetéstől, ha a tárca visszavonja a vasútvonalakat érintő tervezetét.</p>

Kedd reggel tárgyal először a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezet (VDSZSZ) képviselőivel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az október 25-i sztrájk óta. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a kormány által megszüntetni kívánt újabb 38 vasútvonalról tárgyalnak majd Garamhegyi Ábel államtitkárral. Ha nem sikerül megegyezniük, országos általános sztrájkot hirdetetnek november 7-re. A szerdára meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban az elnök úgy nyilatkozott: csak abban az esetben állnak el a kétórás munkabeszüntetéstől, ha a tárca visszavonja a vasútvonalakat érintő tervezetét, és megfelelő időt ad a további tárgyalásokra. Mindenképpen látni akarják a javaslathoz készült hatástanulmányokat, és az önkormányzatokkal történt egyeztetésről is tájékozódni szeretnének - tette hozzá.

Két hete a mozdonyvezetők nem vették fel a munkát. A sztrájk 600 vonatot érintett: 174 járat egyáltalán nem tudott elindulni reggel, 70 vonat rövidebb útvonalon közlekedett, 400 járat pedig késett. Az október 25-ei munkabeszüntetés után 1500-an kérték vissza a pénzüket - a visszatérítések összege meghaladta az 1,7 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!