Friss hírek

2007.11.16. 17:12

Fegyverek, nők és karaoke a szaúdi nagykövet többmilliós számláján

<p>Szaúd-Arábia londoni nagykövetének benyújtották a számlát: állítólag több mint 3 millió fonttal (több mint 1 milliárd forinttal) tartozik egykori személyi titkárának - közölte a The Guardian angol napilap pénteken. A kiadások részletes listáján fegyverek, karaoke gépek és lányok is szerepelnek.</p>

Az 54 éves nagykövet Mohamed bin Navvaf bin Abdul Aziz herceg, a szaúdi király unokaöccse. A család korábbi személyi titkára, Valid El Hage azt állítja, hogy a herceg kiadásait fedezte, amikor Rómába, Bécsbe, Casablancába és Párizsba utaztak 2004-ben és 2005-ben. A libanoni származású brit titkár most követeli a hercegtől a költségek megtérítését. Ehhez részletes számlát adott be a bíróságra.

A "szokásos" kiadások, mint például luxusautók, hotelszámlák és testőrök is szerepelnek a listán, de ezeken kívül még olyan cikkeket sorol fel a volt titkár, mint például a mindössze másfél év alatt vásárolt 43 luxuskivitelű karóra, összesen 350 000 angol font értékben. A herceg állítólag 183 ezer dollárért vásárolt öt éjjel látó kamerát az egyik autójába, egy marokkói úton pedig külön szobát fizetett öt lánynak, akiket "éjszakai partira" béreltek fel 2500 dollárért. A hölgyek szobái 1465 dollárba kerültek. A kiadások között van még 391 font elvitelre vásárolt ételért, és 3180 szaúdi rijál két arab karaoke gépért. A listán többféle fegyver is van, például egy Beretta 6761 euróért, valamint antik fegyverek, összesen 66 ezer euróért.

A felmerült költségek még azelőtt keletkeztek, hogy a herceget nagykövetté nevezték volna ki . Ezért bizonytalan a herceg diplomáciai védettsége, amelynek alapján egyébként a bolti lopástól a dugódíj nem fizetéséig mindent megúszhatnak a diplomaták és családtagjaik.

A herceg eddig nem foglalkozott a bírósági eljárással, így távollétében a pénz kifizetésére kötelezték. Most peren kívüli megállapodást szeretne a volt titkárral. A felek jövő héten találkoznak, és megpróbálnak megegyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!