Friss hírek

2007.11.19. 20:00

Elhunyt Szabó Magda - életrajz

<p>Kilencvenéves korában elhunyt Szabó Magda. Az írónőt hétfő délután otthonában, olvasás közben érte a halál. Szabó Magdát az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Budapest Főváros Önkormányzata saját halottjának tekinti. Végakarata szerinti búcsúztatásáról a tárca később intézkedik.</p>

Szabó Magda 1917. október 5-én született Debrecenben. Szülővárosában érettségizett 1935-ben. 1940-ben a debreceni egyetem latin-magyar-történelem szakán diplomázott. A helyi Dóczi Református Leánynevelő Intézetben tanított 1942-ig, majd a hódmezővásárhelyi Református Leánygimnáziumban 1945-ig, ekkor a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársa lett. 1950-ben állásából elbocsátották. 1958-ig nem publikálhatott. Ezekben az években általános iskolai tanárként dolgozott.

Az eredetileg költőként indult Szabó Magda 1958 után már regényekkel és drámákkal jelentkezett. Az országos ismertséget az 1958-as "Freskó" és az 1959-es "Az őz" című regény hozta meg számára. Ettől fogva szabadfoglalkozású íróként élt. Számos önéletrajzi ihletésű regényt írt, az Ókút, a Régimódi történet és a Für Elise, saját és szülei gyermekkorát valamint a XX. század elejének Debrecenjét mutatja be. Sok írása foglalkozik női sorsokkal és kapcsolataikkal, például a Danaida vagy a Pilátus.

Szabó Magda főművének az először 1970-ben megjelent Abigélt tartják, amely már évtizedek óta változatlan népszerűségnek örvend a fiatal olvasók körében, de a felnőtteket is meghódította, különösen azt követően, hogy 1978-ban Zsurzs Éva rendezésében sikeres tévéfilm készült a regényből. A mű 2005-ben bekerült A Nagy Könyv játékban résztvevő olvasók által kiválasztott legjobb tizenkét regény rangos listájába. A tizenkét szerző között Szabó Magda volt akkor az egyetlen még élő magyar író.

1985 és 1990 között a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka és zsinati világi alelnöke volt. 2000-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja és az irodalmi osztály rendes tagja lett. 1947-ben kötött házasságot az 1982-ben elhunyt Szobotka Tibor íróval, akinek alakját Megmaradt Szobotkának című könyvében idézte fel.

Szabó Magda a legtöbb nyelvre lefordított kortárs magyar írónk. Regényeit 42 nyelvre ültették át. Bevallása szerint a legkedvesebb könyve a 2002-ben napvilágot látott életrajzi regénye a Für Elise. Hat évtizedes írói pályáján maradandót alkotott a mese műfajban is. Generációk nőttek fel meseregényén, a Tündér Lalán, verses meséjén, a Bárány Boldizsáron és ifjúsági regényén, az Abigélen.

Az első irodalmi elismerését nagyon fiatalon kapta. 1949-ben vehette át a Baumgarten-díjat, amit még abban az évben visszavontak tőle. 1959-ben József Attila-díjat, 1978-ban Kossuth-díjat, 1983-ban Pro Urbe Budapest díjat, 1987-ben Csokonai-díjat, 1996-ban Déry-díjat, 2000-ben Nemes Nagy Ágnes-díjat, 2001-ben Corvin-láncot, 2003-ban Prima Primissima-díjat kapott. 1977-ben Debrecen, 2006-ban Budapest díszpolgárává választották.

Idén október 4-én Sólyom László köztársasági elnök, a miniszterelnök előterjesztésére, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Szabó Magdának.

Szabó Magda szerkesztőségünk munkatársának korábban arról beszélt, hogy nyugodtan, békében kell élni. Arra a kérdésünkre, hogy a 2002-ben megjelent Für Elise című regényének lesz-e folytatása, az írónő azt válaszolta: ő maga is szeretne választ kapni mindazokra a kérdésekre, melyeket legnépszerűbb regényében feltett magának és olvasóinak. Szabó Magdának erre nem maradt ideje.

Szabó Magda kilencvenéves korában hétfőn délután kerepesi otthonában hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!