Friss hírek

2007.11.07. 13:18

Drogot eresztő gyerekjáték

<p>Betiltottak Ausztráliában egy gyerekjátékot szerdán, miután kiderült, hogy egyes részei a szervezetbe kerülve a bulidrogként is ismert GHB-vá alakulnak. Három gyereket korábban eszméletlen állapotban szállítottak kórházba, miután lenyelték a 2007-ben az év játékának kikiáltott Bindeez gyöngyeit.</p>

A játék gyártója, a Moose Enterprise önként vállalta, hogy azonnal visszavonja termékét a boltok polcairól, és arra szólította fel a szülőket, hogy vigyék el gyermekük közeléből a játékot. A gyártó közleményében elmondta, hogy a játékot egy nemzetközileg ismert kínai cég állítja elő, és egy sor független vizsgálaton esett át. A cég jelezte, hogy teljesen együttműködnek a hatóságokkal.

A Bindeez több száz kis gyöngyből áll, amelyeket egymáshoz rakva lehet különböző mintákat és képeket előállítani. Az egymáshoz illesztett gyöngyökre csak vizet kell spriccelni, amitől azok tíz perc után egymáshoz ragadnak, megtartva a kialakított mintát.

A kórházba került gyerekek ezeket a gyöngyöket nyelték le. Azóta már mindegyiküknek sikerült felépülniük.

A gyöngyökön található egyik kémiai anyag a gyomorba kerülve a folyékony ecstasy néven is ismert GHB nevű droggá alakul. Az altatóként, valamint depresszió illetve alkoholizmus elleni gyógyszerként is használt szer egyike a kedvelt partydrogoknak, az ecstasyhoz hasonló hatása miatt. Nagy mennyiségben fogyasztva szédülést, hányingert, eszméletvesztést és akár halált is okozhat. A legtöbb országban tiltják vagy szigorúan szabályozzák forgalmazását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!