Friss hírek

2007.11.06. 15:01

Az Unió is személyes adatokat kér a terrorellenes harc nevében

<p>Az Európai Unió igazságügyi biztosa, Franco Frattini kedden bejelentette, hogy a terrorizmus elleni harc nevében új jogokkal kívánják felruházni a rendőrséget - többek között - a légiutasok adatainak ellenőrzése terén. Az új intézkedések 2008 végén léphetnének életbe, ha az Európai Unió 27 tagállama is elfogadja azokat.</p>

Frattini a tervek nyilvánosságra hozatalakor kijelentette: a terroristák úgy, akkor és ott támadnak, ahol a legnagyobb hatást érhetik el akciójukkal. Hozzátette: nem lehetünk önelégültek, tudatában kell lenni a fenyegetésnek és ennek megfelelően meg kell hozni a megelőző intézkedéseket európai és nemzeti szinten is. Európa a 2004-es madridi vonatrobbantás és a 2005-ös londoni merénylet nyomán döntött a biztonsági intézkedések megváltoztatásáról, a mostani egy újabb lépés a szigorítás felé.

A terv értelmében a tagállamokban speciális egységek elemeznék az Európai Unión belül légiszolgáltatást igénybe vevő utasok adatait.

Júliusban hosszas huzavona után az Európai Unió végül igent mondott arra az amerikai kérésre, hogy kiadja az Unió tagállamaiból az Egyesült Államokba repülő utasok adatait. Akkor még az Uniónak az volt az álláspontja, hogy a polgárok magánszféráját sérti az adatkiadás, még akkor is, ha azt a terrorellenes harc nevében teszik is.

Frattini most az amerikai, 19 pontos kérdőívet akarja bevezetni az Unióban, amely több mint 30 információt tartalmaz (egyebek mellet az utas a címét, jegyinformációkat, és azt is, hogy hogyan fizettek a jegyért). A biztos az adatokat elérhetővé akarja tenni a rendőrség és más, terrorellenes hatóságok számára is.

Az intézkedések ugyancsak törvénytelenné, tehát üldözendővé tennék a "terrorista támadásra való buzdítást", vagyis az interneten, szélsőséges weboldalakon olvasható terrosista kiképzésre való tippeket és bombakészítési útmutatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!