Friss hírek

2007.10.31. 18:03

Mikola István: remélhetőleg nem lesz semmi az új biztosítási rendszerből

<p>Mikola István szerint az egészségbiztosítás átalakításáról kedden benyújtott törvénytervezet azt tükrözi, hogy a kormány a társadalombiztosítás felmondására készül. A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa szerdai tájékoztatóján utalt arra, hogy információik szerint a kormánykoalíción belül is feszültségek vannak a terv miatt, ezért a parlamenti vita idején sokat változhat még a javaslat, sőt, reméli "az egészből nem lesz semmi".</p>

Az új biztosítási rendszerről szóló bonyolult törvénytervezet Mikola István szerint nem értékelhető, mivel az egészségügyi tárca nem csatolt hozzá se hatástanulmányt, se végrehatási rendeleteket. Nonszensz és megengedhetetlen, hogy ennek ellenére gyorsan el akarják fogadtatni a javaslatot - véli az ellenzéki politikus.

Mikola István elmondta: bár a preambulum szerint a rendszer átalakítása a szolidaritásról és a kockázatközösségről szól, a törvénytervezet többi részéből épp az ellenkezője derül ki. A kormány a magánbiztosítók licitjétől 50-100 milliárd forint bevételt vár. Ez az ellenzéki politikus szerint azt jelenti, hogy a kormány "bagóért" adja el az egészségügyi alap 1500 milliárdját a nyereségorientált magánbefektetőknek.

A javaslatban csak látszólagos garanciákat kapnak a betegek az új biztosítási rendszerben, valójában a pénztárak arra fognak törekedni, hogy a kisebb kockázatú, fiatal, egészséges tagokat kössék magukhoz - mondta Mikola István. Ez pedig előbb-utóbb a szegények-gazdagok ellátására szakítja szét az egészségügyet - tette hozzá.

Ha elfogadják a tervezetet, emelkednek a járulékok, megszűnik a szabad orvosválasztás, szűkül az ellátás, és újabb 50-60 kórháznak kell majd bezárnia. Ez utóbbit a kormány is lebegteti - utalt Mikola István az egészségügyi államtitkár szerdai kijelentésére. A fideszes politikus Kincses Gyulát idézte, aki az InfoRádiónak nemrég azt nyilatkozta: 5-10 éven belül lehet, hogy csak a súlyponti kórházak maradnak meg, ha a kisebb kórházak nem képesek a profilváltásra.

Az egészségügybe érkező uniós forrásokról Mikola István elmondta: örül a fejlesztési forrásoknak, de szerinte nem szabad elfelejteni, hogy a megvalósult fejlesztéseket majd működtetni is kell. Erre viszont nincs pénz, tehát valószínűleg ezt is csak a járulékok emeléséből tudják majd megoldani - vélte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!