Friss hírek

2007.10.30. 16:59

Hat megyei főkapitányt mentettek fel és a Köztársasági Őrezred parancsnoka is távozik

<p>Hat megyei főkapitány indoklás nélküli felmentésére tett javaslatot az igazságügyi és rendszeti miniszternél az országos rendőrfőkapitány kedden. A leváltott megyei főrendőrök jelenlegi beosztásuknak megfelelő pozíciókat kapnak. A felmentésekről a rendőrség és határőrség összevonásával kapcsolatos személyzeti elbeszélgetések után döntöttek.</p>

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint indoklás nélkül mentette fel az országos főkapitány hat megye rendőrkapitányait. Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye rendőri vezetőit november 14-i hatállyal menesztik. A felmentések összefüggésben vannak a rendőrség és határőrség összevonásával, amelyet uniós kötelezettségek indokolnak.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, a 2008 január 1-jétől egységes szervezetként működő hatóságnak nemrég elkészült az állománytáblája. Ez azt jelenti, hogy az Igazságügyi és Rendészeti tárca vezetője a hatáskörébe tartozó rendőri szervezeti egységeknél jóvá hagyta a leendő posztokat. Ezekre a helyekre kell embereket keresni, személyzeti beszélgetések útján. Ennak alapján a megyei kapitányságoknál szintén személyzeti elbeszélgetések után döntöttek az ORFK hatáskörében a leendő posztokról és a hozzájuk tartozó emberekről. A Független Hírügynökség információi szerint a megyei főkapitányok egy része nem fogadta el az új szervezeti felépítéssel járó munkát, mint megyei vezető.

A rendőrség közlése szerint a leváltott főkapitányoknak kiemelt főtanácsadói, illetve főosztályvezetői beosztást ajánlott fel az országos főkapitány. A posztokat a megyei főkapitányok elfogadták.

A döntésről tájékoztatták a megyei közgyűléseket és az új főkapitányok kinevezése előtt az ORFK a személyzeti javaslatokról is tájékoztatja a megyei önkormányzatok képviselő-testületeit. Ők ugyanis a rendőrségi törvény alapján véleményezhetik a jelölteket.

Változás lesz november 1-jétől a Köztársasági Őrezred élén is, mert yugállományba vonul a parancsnok, Szabó Ferenc vezérőrnagy is. Bencze József országos főkapitány a beosztás betöltésére Dobozi Józsefet javasolta.az ORFK Köztársasági Őrezred parancsnoka november 1-jével nyugállományba vonul. Az ORFK vezetője Dobozi József dandártábornokot javasolta.

Az országos rendőrfőkapitány kedden a köztársasági elnököt is tájékoztatta az őrezred vezetésének változásáról, a jelenlegi és a leendő parancsnokok jelenlétében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!